BiHU fokusuVijesti

Leonardo Di Caprio podržao akciju zaštite BH rijeka od gradnje hidrocentrala
Leonardo Di Caprio, jedan od najslavnijih glumaca današnjice i fondacija Robert Redford, poznata po svom radu za očuvanje životne sredine, podržali su koaliciju za zaštitu rijeka u BiH, a koja se odnosi na zabranu gradnje malih hidrocentrala. Samom gradnjom ovih postrojenja nelegitimno se iskorištavaju prirodni resursi koji predstavljaju ogromno bogatstvo Bosne i Hercegovine.

U slučaju da Vlada FBiH ne donese odluku o zabrani gradnje malih hidrocentrala, odnosno Parlament FBiH isti ne usvoji u formi posebnog zakona, nastavit će se sa ugrožavanjem hiljade kilometara toka divljih rijeka, kvalitete života lokalnih zajednica, prava na pristup pitkoj vodi, turističkog potencijala zemlje, kao i prirode i divljih životinja koje ovise o zdravim vodotocima.

Brane na MHE uništavaju ne samo rijeke i okolinu, nego preusmjeravaju i zagađuju vodu i ograničavaju pristup pitkoj vodi lokalnim zajednicama. Rijeke omogućuju i održivi razvoj ekoturizma, granu privrede koja potpuno ovisi o zdravim, slobodnim i netaknutim rijekama.

Mnogi stanovnici BiH rijeke smatraju dijelom identiteta. Lokalne zajednice širom države, naprimjer mještani koji žive pored Neretvice, Kruščice, Kasindolke, Bjelave i drugih rijeka protestuju, formirajući ljudski štit da spriječe buldožere da započnu s poslom.

“Okolišna zajednica, aktivisti i aktivistkinje za zaštitu prirode, kao i svjetski poznate ličnosti kao što je Leonardo Di Caprio, uključili su se u ovu akciju kako bi se spriječila dalja gradnja mini hidrocentrala” rekla je Lejla Kusturica, Direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT i dugogodišnja aktivistica za zaštitu prirode.

Izgradnja ovakvih hidrocentrala ugrožava kako život lokalnog stanovništva koje obitava na mjestima gdje se te rijeke nalaze, tako i kompletan biljni i životinjski svijet koji ovisi o tim reljefima.

 

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button