Sport

Lejla Njemčević upisala svoje ime u historiju svjetskog biciklizma
Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević je ostvarila historijski podvig osvajanjem Svjetske serije u maraton disciplini a koja je sastavljena od četiri utrke Svjetskog kupa, te upisala svoje ime u historiju svjetskog biciklizma.

Svjetska biciklistička federacija (UCI) je odlučila po prvi put sve utrke Svjetskog kupa u različitim brdsko biciklističkim disciplinama staviti pod jednu organizaciju u novom formatu naziva UCI MTB World Series. Organizacija je povjerena WBD Sports koji je za ukupne pobjednike Svjetskog kupa izradio unikatan trofej.

Trofej ukupnog pobjednika Lejla Njemčević je podigla nakon osvojenog četvrtog mjesta na posljednoj utrci u Snowshoe, Sjedinjene Američke Države, a što je bilo dovoljno da sa prednošću od visokih 280 bodova ispred drugoplasirane osvoji Svjetsku seriju. Naša takmičarka je prvu utrku Svjetskog kupa osvojila ubjedljivom vožnjom u Češkoj republici da bi na utrkama u Italiji i Francuskoj osvojila dva druga mjesta.

Možda će Vas zanimati i:

Ime najbolje bh. biciklistkinje Lejle Njemčević će biti ugravirano u jedan trofej na kojem će se naći sva imena ukupnih pobjednika Svjetskog kupa u svojim disciplinama. Trofej koji će se čuvati u sportskom muzeju u Škotskoj je napravljen od škotske bukve, a metalni globus od kristala pirita znak je originalnog staklenog trofeja iz 1990-ih godina. Isti trofej će se i u narednim sezonama koristiti kao trofej ukupnog pobjednika Svjetskog kupa ali će zauvijek ostati upisana imena prvih pobjednika Svjetskog kupa u novoj eri biciklizma.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button