KulturaTuzla

Kultura i umjetnost na okupu: Pred nama je bogata sedmica u Narodnom pozorištu Tuzla

Uskoro i „Tuzlanski pozorišni dani“Nakon uspješno izvedene premijere predstave „Škrtac“, autora J.P. Moliera i u režiji Tamare Damjanović, koju je publika na sceni Narodnog pozorišta Tuzla mogla pogledati u subotu, nova pozorišna igra je već spremna.

Narodno pozorište Tuzla će u utorak, 31. oktobra u 19,30 sati ugostiti predstavu „Dekadencija“, nastalu u koprodukciji Kulturnog centra Osijek i Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.

„Dekadencija“ je predstava koja nesputano i iznad svega duhovito progovara o snobizmu, seksu, nasilju, ljubavi i društvu koje nas okružuje. Malo više od 40 godina je, kako je „Dekadencija“ postala dio dramske literature. Igrana, cenzurirana, popularna ili nevidljiva.

Sve od toga, ponekad i istovremeno. “Junaci” ove priče su dva para, pripadnici visokog društva u najgoroj i najkarikaturalnijoj verziji narcisoidnih i homofobnih zaljubljenika u dokonost, užitak i svoj status. Likovi pretjerani, ali nam možda ipak pomalo i poznati… zamislite ih samo s kriškom pršuta na čelu i odjednom će vam čitav niz tih krivih uzora proći pred očima.

Danas ti ljudi koje treba demistificirati nisu visoko britansko društvo kao u Berkoffovo vrijeme, ali svako društvo ima svoje zlatne teliće.

Brz, dinamičan i dramaturški suh tekst ogroman je izazov. U tim brzim izmjenama četiri lika, u struji misli bez interpunkcijskih znakova i moru pretjerivanja u koje su uronjeni likovi Dekadencije, izvrsno su se snašli Sara Moser i Vedran Dakić.

Zbog oštrog izražaja koji koristi vulgarni jezik predstava se ne preporučuje mlađima od 16 godina.

Sedmica u Narodnom pozorištu Tuzla će se završiti izvedbom predstave „Žene u crvenom“, autora Davora Špišića i u režiji Midhata Kušljugića, koja je na repertoaru u petak, 03. novembra u 19,30 sati.

Predstava govori o četiri žene i životnoj situaciji koja spoji njihove sudbine.

Glavna priča se odvija oko majke, bivše stjuardese i kćerke, neuspjele žene u četrdesetim godinama, koje su zapale u ekonomsku krizu. Nagomilana kriza ih je natjerala da podignu kredite, koje nisu u mogućnosti da vraćaju i to ih dovodi u velike nevolje, jer banka planira da im oduzme imovinu.

Zatečene u novonastaloj situaciji, one se pobune i odluče stvar riješiti na svoj način, uzevši pravdu u svoje ruke. Prema riječima autora, u predstavi se ispod prvog nivoa smijeha i opuštene igre nalaze vrlo ozbiljni problemi žena i uopšteno čovjeka danas – problemi koji su se u posljednjim godinama još više usijali, poput pohlepe, gramzivosti, gaženja dostojanstva, institucija koje zanemaruju obične ljude, a o kojima bi se trebali brinuti.

U predstavi igra dobro uigran dvojac ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, kojeg čine Meliha Fakić i Elvira Aljukić, rame uz rame s mladim glumicama Jasminom Dedić Ibrić i Irmom Zukić.

U Narodnom pozorištu Tuzla uveliko traju i pripreme za pozorišnu reviju „Tuzlanski pozorišni dani“, koja će se ove godine otvoriti igranjem prve reprize predstave „Škrtac“, 09. novembra u 19,30 sati.

Rezervacija ulaznica za predstave mogu se izvršiti na broj mobilnog telefona ili viber 064 43 55 704 ili na email adresu rezervacije@nptz.ba.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button