TZ in my ♥

Koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Lukavac, 04. marta 2023. godine

Koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Lukavac, 04. marta 2023. godine

Gradonačelnik Lukavca, dr. sc. Edin Delic, Gradsko vijeće Grada Lukavca i Centar za kulturu Lukavac poklanjaju nam Svečani koncert povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Koncert će prirediti Kamerni simfonijski orkestar Zenica – dirigentice: Anisa Cikotić i Amna Husejagić – muzički gost: Bartolomej Stanković (klavir). Koncert će se održat u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Lukavac, 04. marta 2023. godine sa početkom u 19:00 sati. Ulaz na koncert je besplatan.

TRIDESET GODINA KAMERNOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA – U koncertnoj sezoni 2018/2019., Kamerni simfonijski orkestar Zenica obilježio je jubilej, 30 godina od svog osnivanja (osnovan je 18.05.1989. godine). Bogata koncertna aktivnost učenika i nastavnika Muzičkog školskog centra, rezultirala je Elaboratom o osnivanju Kamernog simfonijskog orkestra, a zasluge za to pripadaju zaposlenima u Muzičkom školskom centru, a posebno tadašnjem direktoru, Ahmi Muharemoviću. Oni su u proteklim godinama strpljivo i predano stvarali stručni kadar sposoban da ponese veliki teret odgovornosti za rad Kamernog simfonijskog orkestra. Prvi cjelovečernji koncert novoformiranog orkestra, koji je brojao 49 članova, održan je 18.05.1989. godine u Narodnom pozorištu Zenica pod dirigentskom palicom profesora Muzičkog školskog centra Ramiza Tahirija i Fuada Ahmetspahića, a već 04.01.1990. godine i Prvi novogodišnji koncert koji je 2018. godine doživio svoje trideseto izvođenje.
U sastavu Kamernog simfonijskog orkestra angažovani profesori i nastavnici, studenti i talentirani učenici muzičke škole. Po repertoaru se ističu popularizacijom umjetničke muzike, stvaralaštva BiH kompozitora, obradama kompozicija narodne tradicije, revijalne i zabavne muzike.
Kroz Kamerni simfonijski orkestar Zenica prošlo je više od 200 muzičara, svih profila. Ne treba zaboraviti da je svaki stalni dirigent, na svoj način, dao doprinos radu i razvoju orkestra i hora i to: Ramiz Tahiri (od 1989. do 1992. godine), Senad Kazić (od 1992. do 1999. godine), Elvira Alić i Nerma Hodžić (od 1999. do 2006. godine), Alma Isić i Ognjen Bomoštar (od 2006. do 2009. godine), Tanisa Mustafić i Nenad Tešić (od 2009. godine) i Amna Husejnagić (od 2013. godine).
Kao solisti na koncertima se angažuju poznati vokalni i instrumentalni solisti, umjetnici iz BiH i regije, kao i najtalentovaniji studenti i učenici svih uzrasta, kako iz Zenice, tako i svih krajeva BiH i regije.
Na sjednici Gradskog vijeća Zenica pokrenuta je inicijativa o prefesionalizaciji Kamernog simfonijskog orkestra Zenica u okviru Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Kao radna jedinica u osnivanju u okviru Bosanskog narodnog pozorišta, orkestar je stvorio realnu osnovu za izvođenje svih programskih sadržaja, muzike za određene dramske projekte, dječije predstave, kao i mogućnost izvođenja muzičko-scenskih formi i klasičnog i modernog baleta.
Profesionalizacija orkestra trebala bi se provoditi planski i kontinuirano u skladu sa raspoloživim sredstvima, potrebama i mogućnostima, što bi vremenom dovelo do konačnog cilja, stvaranja profesionalnog orkestra, njegove potpune stručne i kadrovske popunjenosti.
Profesionalni pristup radu i provjereni kvalitet Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i Kamernog mješovitog hora Zenica potvrđeni su dobijenim priznanjima – PLAKETOM GRADA ZENICE 1995. godine i javnim priznanjem – NAGRADA GRADA ZENICE za 2006. godinu.
U okviru obilježavanja velikog jubileja, 30. godina Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Kamerni simfonijski orkestar je imao čast da otvori XX festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto”, da održi koncert u okviru Zenica summer festa pod nazivom “Muzika raspoloženja”, zajednički koncert sa Kamernim orkestrom “Turksoy” koji je gostovao u Zenici, a u kojem zajedno muziciraju orkestarski umjetnici iz Turske, Azerbejdžana, Kazahstana, Kirgistana i Uzbekistana, Kncert u okviru Festivala uličnih umjetnosti u Sarajevu, Jubilarni XXX novogodišnji koncert koji osim Sarajevske filharmonije jedino održava Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Koncert sa Sandrom Bagarić u povodu Dana Zenice i svečanog otvaranja 24. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, kao i koncert sa Kamernim mješovitim horom “Lola” iz Sarajeva pod nazivom “Susret svjetova” gdje je premijerno izvedeno djelo R. Tahirija: “Zanovijenčić”.
Kamerni simfonijski orkestar je u veoma kratkom periodu u potpunosti zaživjeo u okviru Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i članovi Kamernog simfonijskog orkestra Zenica svojim posjetiteljima podaruju mnoštvo nezaboravnih umjetničkih doživljaja.

Klik na link
BARTOLOMEJ STANKOVIĆ – Resonance (Nota Bene Records, 2021) (Recenzent: Dragutin Matošević)

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button