BiHVijesti

Konačni rezultati Javnog poziva: Poznato koliko će koja kategorija dobiti novca od EU

Isplate u roku od 10 danaFederalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas konačne rezultate javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize.

Na konačnoj listi, nakon unesenih prigovora na preliminarnu listu, ukupno je 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definisane Javnim pozivom, što je 2.291 više domaćinstava u odnosu na preliminarnu listu na kojoj je bilo 152.488.

Razvrstano po kategorijama, najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji penzionera kojih je sada 116.933 što je za 988 više u odnosu na preliminarnu listu, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju federalni dječiji doplatak u kojoj je sada 31.394 domaćinstva, odnosno 1.449 više nakon prihvaćenih prigovora. U kategoriji korisnika stalne novčane pomoći uvažena su 94 prigovora i na konačnoj listi je 5.652 domaćinstva. U kategoriji samohranih roditelja na konačnoj listi je 800 domaćinstava što je za 240 manje u odnosu na preliminarnu listu, s obzirom da je u naknadnim provjerama utvrđeno da u prijavljenim domaćinstvima nema maloljetne djece, a što je bio eliminacijski uslov.

– Puno je onih u kategoriji samohranih roditelja koji su smatrali da su nepravedno oštećeni i da uprkos činjenici što su samohrani roditelji prijave im nisu prihvaćene, zbog čega želim naglasiti da je Javnim pozivom jasno definisana kategorija četiri kao kategorija domaćinstava u kojoj žive maloljetna djeca sa jednim roditeljem, a drugi je roditelj ili preminuo ili nepoznat –  pojasnio je ministar Delić podsjetivši da je bilo zabune i u ostalim kategorijama.

– U svakoj od kategorija bili su jasno definisani uslovi i na kraju, mislim da je čitav proces proveden transparentno i sve se moglo pratiti od početka do kraja. Mislim da je to prvi javni poziv ovako jasno ii sa minimalnim utjecajem ljudskog faktora, s obzirom da su se svi podaci obrađivali digitalno i filtrirali kroz filtere svih naših baza podataka –  istakao je Delić.

On je kazao i da je broj od 154.779 domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć za nekoliko desetina hiljada veći od projiciranih 109.000 domaćinstava, te da kao građani, imamo razloga biti zahvalni Delegaciji EU koja je za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH izdvojila 64.5 miliona KM.

Programom utroška sredstava maksimalni pojedinačni iznosi predviđeni po kategorijama iznosili su 300 KM za penzionere, te po 600 KM po domaćinstvu za ostale tri kategorije.

S obzirom da su po konačnoj listi i rezultatima javnog poziva konačne brojke drugačije od projiciranih, to su i konačni pojedinačni iznosi modificirani.

– Mi smo od donatora sredstava, Delegacije EU imali preliminarno izračunate pojedinačne iznose za svaku kategoriju, a s obzirom da je konačna lista završena te da u najbrojnijoj kategoriji domaćinstava imamo penzionere sa najnižom i zagarantovanom penzijom, pojedinačni iznosi povećani su za 64,25 KM, što znači da će penzioneri dobiti po 364.25 KM po domaćinstvu, dok će ostale tri kategorije dobiti po 579.76 KM po pojedinačnom domaćinstvu – rekao je ministar Delić.

Naglašava da su na ovaj način ispunjeni uslovi donatora čiji je zahtjev bio da domaćinstva dobiju značajnije pojedinačne iznose, te da se utroše sva predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 64.534.646,00 KM.

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo finansija, sutra će pustiti sredstva prema gradovima i općinama, a očekuje se da gradovi i općine građanima isplate sredstva najkasnije u narednih deset dana.

Ministarstvo će, zaključio je ministar Delić, o čitavom procesu pripremiti izvještaj Delegaciji EU u kojem će se nalaziti svi podaci, te finansijski izvještaj u kojem će biti i formalno potvrđeno da su sva sredstva utrošena u skladu sa definisanim kriterijima i zahtjevima donatora.

Javni poziv objavljen je 23.10.2023., a zatvoren 10.11.2023. godine. Svaka zaprimljena aplikacija unesena je u digitalni alat razvijen od strane stručnjaka iz UNDP-a u BiH. Nakon zatvaranja poziva, putem kompleksnog algoritma i parametara, urađene su provjere s relevantnim spiskovima i registrima, kako bi se kreirala privremena lista primalaca. Ukupno je zaprimljeno 216.360 prijava domaćinstava, koja su obuhvatila 429.066 pojedinaca. Svih 79 općina i gradova u FBiH aktivno je radilo na unosu prijava u sistem, na čemu je ukupno bilo angažovano 804 državna službenika, piše Fena.Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button