BiH

Komšić: Šmitu je potrebno još vremena kako bi dobio jasnu sliku o situaciji u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je o današnjem sastanku s visokim predstavnikom u BiH Kristianom Šmitom te iznio detalje s ovog susreta.

“Mogu reći da se nismo složili oko nekih stvari naročito kada je riječ o rješenjima za izmjene Izbornog zakona, a moj utisak je da on preferira rješenje Fuleovog modela što je vrlo opasno po budućnost BiH jer to jedna vrsta stvaranja etničkih teritorija, ali o ovom pitanju će svakako još biti mnogo rasprava.”

Kako je naveo Komšić, tokom razgovora s Kristianom Šmitom, predsjedavajući Predsjedništva BiH insistirao je na potrebi provedbi svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Insistirao sam na presudama Evropskog suda za ljudska prava kao i na mišljenju Evropske komisije o realizaciji 14 prioriteta. Po meni su to stvari o kojima bismo trebali razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice. Dotakli smo se ovoga što se dešava kada je riječ o odnosima BiH i Srbije, neselektivnom hapšenju, o tome da Srbija ne isporučuje ratne zločince, čak da ih skrivaju što će svakako usložniti razvoj odnosa, tj. ući ćemo u fazu kada se nećemo moći pohvaliti bilateralnim odnosima.”

Komšić je istakao kako se tokom sastanka našao u čudnoj situaciji gdje je Šmitu morao objašnjavati razlike između Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa.

“Ono što me začudilo jeste to da sam se u trenutku našao u situaciji da objašnjavam razliku između Berlinskog procesa i Mini Šengena, tj. Otvorenog Balkana. Imao sam utisak da moram objašnjavati da su sve zemlje regije pristupile Berlinskom procesu i da se tu stvari rješavaju i da sve što se dešava s Otvorenim Balkanom jeste samo dupliranje posla, ali u smanjenom obimu jer ne učestvuje svih šest zemalja već samo tri. Što se mene tiče, Schmidt je visoki predstavnik i naravno da ćemo sarađivati. Ja sam mu rekao da će u meni imati saradnika koji će mu iskreno reći stvari kako jesu i bez skrivenih igara i to očekujem od njega. Vidjećemo šta će biti, dogovorili smo se da ostajemo u kontaktu”, naglašava Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je izjavio kako smatra da Šmitu još uvijek nema kompletnu sliku o stanju u BiH.

“Polazim od pretpostavke da Šmit ima pravo na svoj politički stav i da je možda došao s predodžbama koje ne odgovaraju realnosti i da se stvari drugačije dešavaju. Rekao sam mu da ima ovlaštenja i za nametanje Izbornog zakona, ali da snosi odgovornost za posljedice. Predali smo mu papir koji se tiče dekriminalizacije izbornog procesa tj. ono što bi trebalo učiniti da bi BiH dobila poštenije izborne rezultate”, pojašnjava Komšić i ističe kako je Šmitu potrebno vrijeme kako bi dobio jasnu sliku o situaciji u BiH.

“Imam dojam je da njegova slika o BiH nije kompletna i da bi to sklopio treba mu još nekoliko puzli kako bi se stekla ukupna slika o stanju u državi. Pojasnio sam da u BiH želimo da važi sve ono što važi i u Njemačkoj i očekujem da ljudi koji dolaze iz takvih društava shvate to, da su bitni pojedinci i njihova prava jer na tome počiva Evropa, a ne na kolektivnim pravima bilo kakvih grupa,” kazao je Komšić.

Izvor: Bhrt.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button