BiH

Komšić nakon sastanka s Palmerom: HDZ se svrstao na stranu onih koji su počinili genocid
Pričali smo o svemu, ali smo se najviše doticali ustava i izmjena Izbornog zakona, kazao je nakon sastanka sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom, predsedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić.

“Nije gospodin Palmer donio nikakav papir, nikakvo rješenje, iako se može iz razgovora zaključiti o čemu je riječ. Radi se o brisanju etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva, isto tako državni dom naroda je predmet rasprave, kako bi se tom domu omogućio pristup i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati”, kazao je Komšić.

On kaže kako to nije loš pristup, ali da je đavo u detaljima.

“Ja sam kazao da se stvari trebaju deblokirati u federalnom domu naroda”, izjavio je te naglasio kako se više ne insistira na rjašavanju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je samo po sebi problem.

Komšić kaže da je presuda “Zornić” nešto od čega svi bježe, ali da na tome treba insistirati jer ona ruši ovakav sistem države. Kaže kako bi on to najviše volio, ali da za to neće dobiti podršku.

“Preda mnom se ne dotiču priča o organizaciji izbornih jedinica, što je izigravanja bilo kakvih reformi. Mi bi tako samo protivnicima ove zemlje dali političku i pravnu osnovu za dalju podjelu”, kazao je on ustvrdivši “kako čisto sumnja da će doći do dogovora oko izbornog zakona u ovim okolnostima”.

Oko jučerašnje sjednice Doma naroda i HDZ-ovo glasanja za poništenje zakonske zabrane negiranja genocida.

“Mi znamo politiku HDZ-a, njihovu identičnu poziciju sa SNSD-om, ovo je samo javni dokaz. Ovo je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože. Inzkov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma. Biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv koji govori taj zakon. HDZ se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Nažalost ili na sreću HDZ je jučer ogolio svoju politiku te je svima sada jasno”, zaključio je Komšić.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button