BiHPolitikaVijesti

Komšić: Federalizacije Bosne i Hercegovine neće biti
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odbacio je jučer zaključke HNS-a, nazivajući ih  “političkom ucjenom”, a saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Zaključci tzv. HNS-a, osim što su izraz još jedne političke ucjene pod pokroviteljstvom HDZ-a nisu prihvatljivi građanima Bosne i Hercegovine iz najmanje dva razloga”, kazao je Komšić te dodao:

“Prvo, izbora će biti, ma koliko se neko trudio da ih ne bude, da ih odloži ili blokira. Razlozi takvog postupanja HDZ-a jasni su svakom građaninu ove zemlje. HDZ se još od presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, služi blokadama od državnog, preko entitetskog do kantonalnog nivoa vlasti, a sve kako bi izdejstvovali izborni zakon na temeljima apartheida i u suprotnosti sa presudama iz Strazbura, kroz  fenomen „legitimnog političkog predstavljanja“, koji je prvi put pomenut u paratvorevini Republici Srpskoj Krajini (RSK), nastoje obezbijediti vječitu vlast, i ako je moguće i više od toga”, istakao je Komšić.

Bojkot izbora, kaže Komšić, jeste pravo koje HDZ može iskoristiti, ali blokada ili onemogućavanje izbora predstavljalo bi krivično djelo.

“Zato HDZ-u, Čoviću i njihovoj ekipi treba zaklon iza nevladine organizacije HSN, da bi se eventualna krivična odgovornost raspodijelila između njih, što ih u svako slučaju ne može abolirati ako bi posezali za blokadom izbora kao političkim sredstvom”, dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Drugo važno pitanje, navodi Komšić,  tiče se navodne teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine, očito na temeljima etničkih politika kroz vid federalizacije.

“Takvima treba uputiti veoma jasnu i nedvosmislenu poruku da federalizacije Bosne i Hercegovine neće biti, na etničkom ili bilo kojem drugom osnovu. Bosna i Hercegovina ionako  trpi radi loše unutrašnje organizacije, tako da svako njeno reorganizovanje može biti samo na racionalnim osnovama, kao što je regionalizacija zemlje, ali da te regije nisu etnički utemeljene i da nemaju ovlasti za vršenje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti”.

“Reorganizacija zemlje kroz njenu etničku federalizaciju kako bi se ostvarili ratni ciljevi u mirnodopskim uslovima i to na način da se realizuje ono što je Međunarodni sud iz Haaga (ICTY) utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat jednostavno se neće nikada desiti “, zaključio je Komšić.Izvor
BHRT

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button