BiHVijesti

Kolike će biti kazne za one koji ne budu poštovali zabranu pušenja u zatvorenim javnim objektima?

Iako pušači tradicionalno očekuju povećanje cijena cigareta svake godine 1. januara, trenutno nema informacija o najavama takvog poskupljenja, prema izjavama nadležnih institucija.

Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ratko Kovačević, izjavio je:

“U ovom trenutku ne postoji nikakav zakonski osnov da se od početka 2024. godine povećavaju maloprodajne cijene cigareta iz razloga što odluka koju treba donijeti Upravni odbor još uvijek nije donesena.”

Iako trenutno nema najave povećanja cijena cigareta, to ne isključuje mogućnost da takva odluka bude donesena u budućnosti.

U međuvremenu, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji BiH je već na snazi. Period prilagodbe pravnih lica istječe u svibnju, što znači da će inspektori uskoro provesti pojačane kontrole.

Selmin Karić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, izjavio je:

“Od momenta donošenja provedbenih propisa od strane Federalnog ministarstva zdravstva, mi ćemo krenuti u represivnije mjere, odnosno izdavanje prekršajnih naloga.”

Kazne za nepoštivanje zakona kreću se u rasponu od 1.500 do 15.000 KM za pravna lica, od 250 do 3.000 KM za odgovorna pravna lica, te od 500 do 3.000 KM za registrovana fizička lica.

Neregistrovana fizička lica također će biti kažnjavana.

Cilj Zakona o kontroli duhana je poboljšanje javnog zdravlja, posebno s obzirom na visok postotak pušača u zemlji.

Pušenje će biti zabranjeno u zatvorenim javnim objektima, na radnim mjestima, u javnom prijevozu te u automobilima u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button