LifestyleZanimljivosti i zabava

Koje greške pravimo kad želimo da se rashladimo?


Ako ste i vi jedni od onih koji odmah po dolasku kući trče pod hladan tuš kako bi se rashladili, onda sigurno prvite grešku.

Dakle, iako vam se čini da je hladna voda najbolja za tuširanje tokom vrućih ljetnih dana, ona vam zapravo može dodatno otežati podnošenje visokih temperatura, a ne vas rashladiti.

Možda će Vas zanimati i:

Kako objašnjavaju naučnici, hladna voda na neprirodan način snižava temperaturu tijela, pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Površinski receptori kože, pomažu da se čak i na temperaturama +35 osjećamo ugodno. Ti receptori, koji savršeno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati. Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela, pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Stoga je puno bolje istuširati se mlakom vodom kako razlika između temperature vode i zraka ne bi bila prevelika.

Isto tako ne preporučuje se ni ispijanje pretjerano hladnih napitaka. Hladno piće će vas trenutno rashladiti, no to može rezultirati stezanjem krvnih žila, pri čemu se smanjuje gubitak topline. Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tijela, zbog čega ne smanjuju temperaturu cijelog organizma. Zbog toga je preporuka piti vodu i pića sobne temperature.

Uz to, pravilo broj jedan u vrućim ljetnim danima je piti puno tekućine i to između 2,5 i 3 litre vode dnevno. Nezaslađena bezalkoholna pića mogu vas učiniti još žednijima, a alkohol je još lošiji izbor, jer je njegov učinak brži i snažniji kad je vani jako vruće. Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, što smanjuje krvni pritisak i povećava rizik od cirkulacijskog kolapsa. Zbog toga je voda najbolji i najsigurniji izbor po vrućinama.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button