BiHVijesti

Ko je dozvolio dolazak kruzera: Grdosija opet u Neumu


U Neumski akvatorij bi, kako saznajemo, 4. oktobra trebao uploviti putnički brod MS „Bolette“. To je isti onaj kruzer, dug 238 metara, koji je lani u junu, pod zastavom Bahama, uplovio i dovezao više od 1.000 putnika iz Velike Britanije, koji su na svom krstarenju posjetili i BiH.

Osim što je tada označen kao najveći brod koji se ikada našao u pomorskom akvatoriju BiH, taj kruzer je bio i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

Ugovori postoje

I dok su u susjednoj Hrvatskoj tada s velikim ushićenjem dočekali prolazak kruzera ispod novosagrađenog Pelješkog mosta, u Neumu je njegovo uplovljavanje dočekano negodovanjem. Štaviše, održani su i mirni protesti. Ista situacija se i sada ponavlja, iako je do najavljenog uplovljavanja preostalo više od dva mjeseca.

Neumski načelnik Dragan Jurković rekao nam je da su obavijest o uplovljavanju kruzera dobili od Lučke kapetanije Neum, koja ih je o tome, kao i sve nadležne instance, izvijestila prije nekoliko dana, te da u principu nemaju ništa protiv turista, ali imaju protiv dolaska brodova takvih gabarita u Neumski akvatorij zbog nepopravljive ekološke štete.

– U cijeloj ovoj priči ima dosta nejasnoća. Ovdje se ne radi o nesmetanom prolazu, već uplovljavanju.

Navodno, ugovori postoje, ali mi ih nismo vidjeli, a, s druge strane, postoje odluke Predsjedništva BiH od 2014. godine u vezi s uplovljavanjem, iako se to na neki način referira na ulazak ratnih brodova – rekao nam je Jurković.

Naglasio je da su odmah poslali upite svim nadležnim instancama, od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, do parlamenata u kojima su zatražili neophodna pojašnjenja.

Prošle godine održani mirni protesti.

Tražimo odgovore

– Tražimo odgovor na pitanje zbog čega se dozvoljava uplovljavanje takvim brodovima, odnosno zbog čega se koristi taj dio Neumskog akvatorija, koji nema ni pristanište, pa se čamcima s polovine akvatorija dolazi do obale.

Mi smo na Općinskom vijeću donijeli zaključak da dozvoljavamo uplovljavanje brodova do 15 metara.

Imamo vremena do najavljenog uplovljavanja da se otklone sve nejasnoće, ali definitivno se ne slažemo s tim da takav brod uplovi i ove godine – kazao nam je Jurković.

Nema smetnji

Iz Lučke kapetanije nisu željeli davati nikakve informacije. Zatražili smo i pojašnjenje od Federalnog ministarstva prometa, ali odgovor do zaključenja ovog izdanja nismo dobili.

Iz tog ministarstva su lani kada je „Bolette“ uplovio naveli da je „Zakonom o slobodnoj plovidbi i međunarodnim konvencijama, a čiji je potpisnik i BiH, predviđeno da brod može uploviti na sidrište koje mu se odredi ako država nije u stanju katastrofe (rat, pandemija i sl.), ako je brod tehnički ispravan, ima uredne papire, pravovremeno se prijavi i plati propisane takse.

Više od 1.000 Britanaca se iskrcalo


Izvor
avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button