SvijetZanimljivosti i zabava

Kina: Pronađena drevna lubanja koja baca novo svjetlo na historiju čovječanstvaMeđunarodni tim naučnika je za drevni ljudski fosil nedavno pronađen u Kini rekao da ne nalikuje ni jednom drugom do sada zabilježenom homininu.

Hominini su pleme primata iz potporodice hominidi koje obuhvaća vrste Homo i čimpanze te njihove izumrle pretke. Naime, ostaci ne sliče ni lozi koja se razdvojila u neandertalce, ni denisovcima (denisovski čovjek), a ni nama, što ukazuje na to da našoj sadašnjoj verziji ljudskog obiteljskog stabla nedostaje još jedna grana.

Možda će Vas zanimati i:

New depictions of ancient hominids aim to overcome artistic biases

Čeljust, lubanja i kosti nogu koje pripadaju ovome, za sada neklasificiranome homininu oznake HLD 6, otkrivene su u Hualongdongu, u istočnoj Aziji 2019., a znanstvenici Kineske akademije znanosti (CAS) od tada pokušavaju spojiti ostatke s nekom poznatom lozom. Za sada nisu uspjeli, piše Science Alert.

Otkrivena nova loza?

Lice ovog hominina slično je strukturirano kao lice moderne ljudske loze, koja se odvojila od Homo erectusa još prije 750.000 godina. Ali nedostatak forme brade više nalikuje denisovcima, izumrloj vrsti drevnog hominina u Aziji koja se odvojila od neandertalaca prije više od 400.000 godina.

Unknown Hominin Lineage

Stoga stručnjaci s CAS-a, koji su na ovome istraživanju surađivali sa znanstvenicima s kineskog sveučilišta Xi'an Jiaotong, britanskog Sveučilišta York i španjolskog Nacionalnog istraživačkog centra za evoluciju, smatraju da su otkrili potpuno novu lozu hibrida između grane koja nam je podarila moderne ljude i one koja je izrodila druge drevne hominine u regiji, poput denisovaca.

Četvrta loza hominina

Treba napomenuti da se mnogi fosili hominina iz pleistocena pronađeni u Kini nisu lako uklopili ni u jednu do sada poznatu lozu. Neki stručnjaci smatraju da se vjerojatno radi o srednjim varijacijama pri razvoju prema modernom čovjeku; poput arhaičnog primjerka Homo sapiensa ili naprednog oblika Homo erectusa.

No ovo prilično linearno i pojednostavljeno tumačenje je podosta kontroverzno te ga nije prihvatila šira znanstvena zajednica. Naime, dok je Homo erectus postojao u Indoneziji do prije otprilike 100.000 godina, ostaci koji su nedavno pronađeni u istočnoj Kini više nalikuju drugim, modernijim linijama hominina.

Ancient Human Lineage Skull

Prijašnje studije genoma ostataka neandertalaca u Europi i zapadnoj Aziji su pronašle dokaze o četvrtoj lozi hominina koja je živjela u srednjem do kasnom pleistocenu. No ova skupina nikada nije službeno identificirana u fosilnom zapisu. Možda ovi ostaci pronađeni u Kini predstavljaju dio slagalice koja je nedostajala.

“Njegovo lice ima crte modernih ljudi, ali udovi i čeljust odražavaju primitivnije osobine”

“Nađena fosilizirana čeljust i lubanja pripadaju djetetu starom 12 ili 13 godina. Dok njegovo lice ima crte modernih ljudi, udovi i čeljust odražavaju primitivnije osobine”, pišu znanstvenici.

Homo sapiens se u Kini pojavio tek prije oko 120.000 godina, ali izgleda da su neka od naših “modernih” obilježja na tom području postojala i ranije. Moguće je da je posljednji zajednički predak H. sapiensa i neandertalaca nastao u jugozapadnoj Aziji i kasnije se proširio na sve kontinente. No to je samo hipoteza, pravu istinu ćemo saznati tek nakon daljnjih istraživanja prenosi Index.hrIzvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button