PolitikaSvijet

Kina obećava ‘snažne mjere’ nakon što je visoka delegacija SAD-a ugostila predsjednicu TajvanaKina je u četvrtak obećala da će odgovoriti na poteze Tajvana nakon sastanka između predsjednika Predstavničkog doma SAD-a i predsjednice te ostrvske zemlje, rekavši da se “SAD nalazi na pogrešnom i opasnom putu”, prenosi AP.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Kevin McCarthy ugostio je u srijedu predsjednicu Tajvana Tsai Ing-wen-a u znak podrške SAD-a ovom samoupravnom ostrvu, za koje Kina tvrdi da je njena teritorija, zajedno sa dvostranačkom delegacijom od više od desetak američkih zakonodavaca.

Bidenova administracija je rekla da nema ničeg provokativnog u vezi sa posjetom Tsai, koja je posljednja od šest njih koje su bile upriličene dosad. Ipak, ova posjeta se dogodila u trenutku kada su odnosi SAD-a i Kine pali na historijski nizak nivo, a podrška SAD-a Tajvanu postaje sve veća tačka razdora između ove dvije svjetske sile.

Ali, formalni oblik sastanka i najviši rangirani zvaničnici koji su se našli u delegaciji Kongresa, mogli bi navesti Kinu da na to gleda kao na eskalaciju. Nije poznato da se ijedan predsjedsvajući donjeg doma sastao s predsjednikom Tajvana na tlu SAD-a otkako su SAD prekinule formalne diplomatske odnose 1979. godine.

Speaker of the House Kevin McCarthy (R-CA) (C-R) greets Taiwanese President Tsai Ing-wen (C-L) on arrival at the Ronald Reagan Presidential Library for a bipartisan meeting on April 5, 2023 in Simi Valley, California.
Kevin McCarthy na dočeku Predsjednice Tsai Ing-wen FOTO: CNN

U odgovoru na sastanak, Peking je rekao da će preduzeti “odlučne i snažne mjere za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, u saopćenju koje je u četvrtak rano ujutro objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Kine.

Kina je pozvala SAD “da ne ide dalje pogrešnim i opasnim putem”.

Do četvrtka popodne nije bilo vidljivih znakova vojnog odgovora velikih razmjera kao što je to ranije činila Kina.

– Preduzet ćemo odlučne mjere da kaznimo separatističke snage ‘tajvanske nezavisnosti’ i njihove akcije, te odlučno zaštitimo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje – navodi se u saopćenju kineskog ureda za poslove Tajvana u četvrtak ujutro, u kojem se Tsai i njena politička stranka nazivaju separatistima.

Kineski ratni brodovi angažirani su u zajedničkoj patrolnoj i inspekcijskoj operaciji u Tajvanskom moreuzu koja će trajati tri dana, objavili su državni mediji u četvrtak ujutro.

Uprava za pomorsku sigurnost Fujiana saopćila je da će njen brod, Haixun 06, pregledati teretne brodove i druge u vodama koje plove između Tajvana i Kine u sklopu ove operacije.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button