Valter Tuzlanski

KIFLICE SA PAVLAKOM, nema ljepše užine













Recept:

Mogu se umjesiti svakojaka čuda, ali dobre stare kiflice ostaju prve na listi zalogaja koje svi vole. Fo

Možda će Vas zanimati i:
Sastojci Količina
brašno 500 g
kisela pavlaka 200 g
mlijeko 200 ml
ulje 100 ml
suhi kvasac 3 kašičice
šećer 1 kašika
so 1 kašičica
ZA PREMAZIVANJE I POSIPANJE
žumance 1
mlijeko 1 kašika
susam po ukusu

Kako pripremiti

  • U mlako mlijeko umiješajte suhi kvasac i šećer, pa kad se kvasac aktivira, dodajte pavlaku i pažljivo umutite žicom. U prosijanom brašnu napravite udubljenje, pa u njega dodajte ulje i mješavinu s kvascem, a okolo so. Umjesite tijesto i kad se formira grudva, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Ostavite na toplom da još malo nadođe, pa podijelite napola. Svaku polovinu tijesta rastanjite u veliki krug debljine 3–5 mm, i isijecite na 12 trouglova. Pri užoj strani zasjecite ouduž na nekoliko mjesta da se vide zasjeci kada se kiflice uviju. Uvijajte kiflice i redajte u pleh obložen pek-papirom. Ostavite da se odmaraju još 15 minuta, pa ih premažite žumancetom koje ste mutili s kašikom mlijeka, pospite susamom i pecite na 200 stepeni 25–30 minuta.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button