Valter Tuzlanski

Kemal Čaušević, bivši direktor UIO, počeo izdržavati kaznu za primanje mita

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), večeras je u 19 sati stigao u državni zatvor u Vojkovićima kako bi započeo izdržavanje kazne od pet i po godina zbog primanja mita. Čaušević je mjesecima tražio odgodu od Suda BiH.

Podsećamo da je Čaušević uhapšen u junu 2014. godine tokom najveće poslijeratne policijske akcije pod nazivom “Pandora”. Suđenje je započelo 2017. godine, a u prvostepenom postupku je bio osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita i pranja novca. Međutim, Apelacioni odjel Suda BiH ga je 26. maja ove godine oslobodio optužbe za pranje novca, ali mu je naloženo da vrati 1,7 miliona KM nezakonito stečene imovinske koristi, uz potvrđenu kaznu od pet i po godina zatvora.

Akcija “Pandora”, pokrenuta 2014. godine, obuhvatila je više osoba, ali su osuđeni samo Čaušević i Anes Sadiković, koji je dobio dvije godine zatvora. Optuženi Sedinet Karić sklopio je sporazum s Tužilaštvom i osuđen je na godinu zatvora, koju je otkupio plativši 36.500 KM.

Prema presudi, Čaušević je u periodu od 2007. do februara 2011. primio najmanje 1,7 miliona KM mita, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM. Oslobođen je optužbe za pranje novca u periodu od 2007. do 2012. godine, koji je pribavio krivičnim djelom primanje mita, a koja se odnosi na kupovinu 11 stanova.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button