BiHVijesti

Kavazović: Nije srpski narod odgovoran za genocid u Srebrenici, ali jeste državni aparat
Reis Kavazović je nedavno izjavio da je snaga našeg naroda u okupljanju, radu, vjeri i strpljenju. Za Anadoliju je govorio o vjeri muslimana u Bosni i Hercegovini u vrijeme kada iz bh. entiteta RS dolaze prijetnje o otcijepljenju, što bi, prema mišljenju mnogih, moglo ponovno dovesti do sukoba na ovim prostorima.

 

“Prijetnje ratom se upotrebljavaju za različite političke ciljeve. Mislim da u Bosni i Hercegovini svaki dan proizvodimo jako puno tog narativa koji je ustvari na neki način zastrašivanje ljudi. Naravno, ništa ne treba podcijeniti. Ja nisam čovjek koji smatra da treba podcijeniti bilo šta od toga, pogotovo od onih koji ovdje podržavali ono što se događalo, podržavaju ratne zločince, nagrađuju ih… Ne trebamo to uopšte podcijeniti. Ali, ovo nisu devedesete. Ne treba niko da bude u iluziji da smo mi u nekim ‘90-im godinama kada je postojala neka velika JNA, bila je sve samo nije bila narodna, a koja je počinila strašne zločine, naoružala zločince i dala im sve mogućnosti. Nismo više u toj situaciji, Bošnjaci nisu više u toj situaciji, to svako treba da zna. Kazao sam to mnogo puta, nekada me zbog toga i prozivaju, ali samo želim kazati da niko nije lud da dopusti da nam se ponovo dogode zločini koji su se događali ‘90-tih godina. Svi trebamo biti spremni da se ova država brani”, poručio je Kavazović.

Istakao je da u ovoj državi svako ima svoje mjesto i da se u njoj niko ne treba da osjeća ugroženim.

“Ovo je naša zemlja. U njoj treba da budemo upućeni jedni na druge, da je gradimo, budemo sretni u ovoj zemlji. Nema razloga da jedni druge plašimo, strašimo, prijetimo jedni drugima. Na koncu, te prijetnje su nešto što ne mislim da nas treba posebno uplašiti, ali trebamo biti odgovorni naspram toga i to svakako uzeti u obzir i o tome voditi računa”, rekao je, između ostalog, Kavazović.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button