Svijet

Katedrala Notre-Dame će biti obnovljena do kraja godine?
Pet godina nakon razornog požara, obnova katedrale Notre-Dame privodi se kraju dok su oči svijeta uprte u Pariz, domaćina Olimpijskih igara.

Prema pisanju DW-a, katedrala bi trebala otvoriti svoja vrata 8. decembra ove godine, prenosi HINA.

U večernjim satima 15. aprila 2019. zapalio se krov katedrale. Vatra je brzo progutala toranj i zamalo srušila glavne zvonike. Televizijski gledatelji širom svijeta užasnuto su posmatrali kako srednjovjekovna katedrala gori.

Emmanuel Macron, čiji drugi i posljednji mandat završava 2027. godine, želi da obnova katedrale podigne raspoloženje nacije, ali i rejting njegove vlade.

“Samo jednom u stoljeću neko je domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, samo jednom u milenijumu obnovi se katedrala”, rekao je Macron u novogodišnjem obraćanju.

Ostao je nejasan uzrok požara. Francuske vlasti saopćile su da je možda došlo do električnog kvara ili je požar uzrokovala zapaljena cigareta.

“Vatrogasac mi je rekao: ‘Gospodine, dobro pogledajte pročelje jer ako ne uspijemo ugasiti taj požar, sve će se uništiti”, prisjetio se Patrick Chauvet, bivši glavni svećenik Notre-Damea.

Pročelje je izdržalo, ali nastala šteta zahtijevala je pet godina intenzivnih stabilizacijskih i restauratorskih radova.

Vlada veliki ponos među onima koji rade na projektu.

“Ovo je građevinski posao života, restaurisati cijeli spomenik u cijeloj njegovoj trodimenzionalnosti je prilično iznimno”, rekla je Emma Roux, majstorica koja radi na kultnim vitrajima.

Otvaranje je zakazano za decembar i trenutno sve ide po planu, rekao je zvaničnik koji vodi projekt.

“Unutar rokova i proračuna smo”, rekao je Philippe Jost u martu na saslušanju u Senatu. Jost je rekao zastupnicima da je projekt dosad koštao 550 miliona eura i dijelom je finansiran ogromnim donacijama. Među donatorima su milijarderi iz sektora luksuza Francois Henri Pinault i porodica Arnault.

Toliko je novca donirano da će ostati čak i za daljnja ulaganja u zgradu, rekao je Jost.

“Dodatnih 150 miliona eura treba staviti na raspolaganje i uz odobrenje naših sponzora, iskoristit će se za obnovu katedrale i rješavanje problema koji su prethodili požaru, a koji se uglavnom tiču ​​vanjske kamene konstrukcije”, dodao je Jost.

Jost je 63-godišnji inženjer koji je veći dio karijere proveo u ministarstvu odbrane, a preuzeo je posao nakon što je njegov prethodnik, general Jean-Louis Georgelin, poginuo u planinarskoj nesreći u augustu 2023.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button