U fokusu

Kantonalno tužilaštvo TK uvažilo demanti JP Elektroprivreda
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona uvažava demanti koji je medijima i javnosti uputilo Javno preduzeće Elektroprivreda BiH, a vezano za saopćenje za javnost Tužilaštva koje je objavljeno 1. decembra 2021. godine o potvrđenoj optužnici protiv Abdulaha Zukića i Samira Suljića.

U saopćenju Tužilaštva, u dijelu o kojem se opisuje treća tačka optužnice, bez bilo kakve namjere da se naruši poslovni ugled i kredibilitet JP Elektroprivreda BiH, dakle nenamjerno, je navedeno da je ovo javno preduzeće uplatilo jednoj zaštitarskoj agenciji sredstva u iznosu od 200.000 KM na ime nenaplaćenih potraživanja od RMU Đurđevik, a da su iz tih sredstava optuženi Suljić i Zukić uzeli mito u iznosu od 30.000 KM.

JP Elektroprivreda BiH nije uplatila bilo kakva sredstva ovoj zaštitarskoj agenciji, nego su ta sredstva isplaćena sa računa RMU Đurđevik.

Podsjećamo, optužnicom se bivši ministar u Vladi TK i trenutno savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić tereti za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a v.d direktor RMU Đurđevik Samir Suljić za produženo krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi.

Uvažavajući demant JP Elektoprivreda BIH, navodimo da u trećoj tački optužnice postoji osnovana sumnja da su Suljić i Zukić, od maja do početka jula 2021. godine, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge RMU Đurđevik i kojoj je rudnik dugovao 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu stvarajući privid da će posredovati i uticati da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug.

Dakle, u junu 2021. godine sa računa RMU Đurđevik, a ne sa računa JP Elektroprivreda BiH, je ovoj zaštitarskoj agenciji isplaćeno potraživanje prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, te je u vozilu direktora ove zaštitarske agencije 2. jula ove godine Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Suljića i Zukića lišili slobode.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button