SvijetVijesti

Kakva je politika Narendre Modija: Pobjednik izbora u Indiji kojem smetaju muslimani

Indijska vladajuća hinduistička nacionalistička stranka pod vodstvom Narendre Modija pobijedila je na tri od četiri ključna državna izbora.

Vladajuća stranka premijera Narendre Modija porazila je glavnu opoziciju u ključnim centralnim državama dok su se glasovi brojali mjesecima prije nacionalnih izbora u Indiji. Napominjemo, ankete se u Indiji uglavnom rade u fazama zbog velike populacije.

Pobjede su dodatno ojačale desničarski Bharatiya Janata Party (BJP) i Modija, koji je već favorit za osvajanje svog trećeg uzastopnog mandata sljedeće godine.

Smriti Irani, ministar BJP-a, rekao je da su rezultati dokaz “Modi magije,” onoga što partijski lojalisti nazivaju premijerovom ličnom popularnošću i sposobnošću da osvoji glasove.

Naime, Indija tvrdi da je najveća demokratija na svijetu, a njena vladajuća stranka BJP tvrdi da je najveća politička organizacija na svijetu.

Od maja 2014. i BJP i vlada su u ropstvu želja, a povremeno i hirova, jednog pojedinca, indijskog premijera Narendre Modija. Izuzetan kult ličnosti izgrađen je oko Modija, njegove manifestacije vidljive u državnoj i partijskoj propagandi, u hvalospjevima u štampi, u pomilovanju vodećih indijskih poduzetnika, te slavnih i sportskih zvijezda.

Modijeva politička karijera i uspjeh zasnovani su na podršci indijskih Hindusa od milijardu i više njih i, kažu kritičari, raspirivanju neprijateljstva prema velikoj muslimanskoj manjini u zemlji.

U nedavnom članku Guardina ističe se da su krajnje desničarske hinduističke nacionalističke organizacije uputile pozive na društveni i ekonomski bojkot muslimana u Gurgaonu. Kada ih ne linčuju zbog optužbi da jedu govedinu ili krijumčare krave, muslimani su optuženi da vode rat protiv svojih hinduističkih kolega kroz fantastičnu zavjeru zvanu “ljubavni džihad”, u kojoj su muškarci optuženi da zavode hindu žene u brak, a zatim ih napuštaju.

Muslimani u Indiji nisu poniženi samo na ulicama, oni se demoniziraju i ocrnjuju na velikom ekranu. Modi je na svojim predizbornim skupovima pohvalio i branio dva filma koja su kritizirana kao duboko islamofobična: The Kashmir Files i The Kerala Story.

Modi zastupa radikalno drugačiju viziju i želi da Indija postane hinduistička nacija, u kojoj su indijske vjerske manjine, oko 20 posto stanovništva, građani drugog reda, a posebno muslimani, koji su primorani da prihvate rastuće većinsko nasilje. Zaista, priče o terorisanju indijskih muslimana postale su depresivno uobičajene u Modijevoj Indiji.

Širom indijske prijestolnice ovih dana se naziru posteri Narendre Modija, koji ga predstavljaju kao velikog modernizirajućeg premijera koji vuče Indiju naprijed. Ali ovi plakati također nagovještavaju suprotno – novi kult ličnosti i autoritarnu crtu koja Indiju vuče unazad.

Uprkos gušenju građanskih sloboda na njegovoj straži, on ide na glasanje kao očigledan favorit, a njegove pristalice mu pripisuju zasluge za jačanje položaja svoje zemlje na globalnoj sceni.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button