Lifestyle

Kako kupiti idealan parfem za muškarca?

Svi mislimo da je kupovina mirisa intuitivan proces, ali kada stignemo u parfimeriju nemamo pojma koja je razlika između EDP i EDT. Tada se postavlja pitanje zašto je jedan skuplji od drugog? Šta su glavne, a šta srednje note?

Kako bi vam pomogli da pronađete idealan parfem za svog muškarca morate odgovoriti na pet osnovnih pitanja koje bi trebali postaviti prilikom razmišljanja o kupovini parfema. Evo šta trebate znati prije potražnje slijedećeg parfema koji će zasigurno biti najkompatibilniji miris ikada.

Šta je krajnji cilj?

Prije nego što posjetite parfimeriju prvo razmislite šta želite od parfema. Je li ličnost kojoj poklanjate parfem ozbiljnija ili je pokušavate osvijetliti? Možda bi lagani citrusni parfem bio primamljiv. Alternativno, recimo da je osoba ozbiljnija i želi zadržati tu ozbiljnost u kancelariji, obzirom da je jedan od vodećih ljudi. U tom slučaju bolje će biti sa dubljim mirisom, možda nečim usidrenim začinima ili šumom. Ukoliko znate šta želite postići mirisom, to će vam pomoći da uklonite puno nepotrebnih mirisa iz razmatranja

Koliko dugo želite da miris traje?

Dok kupujete, vidjet ćete različite klasifikacije, trebali bi znati tri. Od najmanje koncentriranih do najkoncetriranijih, a to su: kolonjska voda, toaletna voda i parfemska voda. Ukoliko kupite kolonjsku vodicu, to neće trajati duže od 2-3 sata, najveća postojanost je parfemska voda koja može da ima postojanost i do 8 sati. Možda ćete primjetiti malo skuplju razliku, što su više koncetrirani sastojci, veći su i troškovi.

Koliko ste spremni platiti

 Na cijenu mirisa utiče niz faktora. Među njima su: upotrebe sastojaka, marketing, pakovanje i činjenica da trgovci često određuju krajnju cijenu. Zapamtite, mirisi su napravljeni od sastojaka kao i bilo koji drugi, a određeni sastojci mirisa su skuplji – zbog vrijednosti usjeva i izraženosti ili zato što se većim naporom dolazi do njih. Na primjer: Orris, cvjetna drvenasta nota koja se koristi u ženskim i muškim parfemima, destilira se iz korijena koji se ručno bere i suši nekada i više godina. Dakle, orris dolazi sa višom cijenom. Treba spomenuti i Tom Ford parfeme koji postaju sve prodavaniji na našim prostorima. Njihov glavni faktor je marketing i činjenica da je Tom Ford prije nego je krenuo u samostalnu avanturu podigao iz pepela nekoliko poznatih modnih brendova.

Koja mirisna nota najviše odgovara osobi?

 • Citrus
 • Koža
 • Aromatični
 • Drvene note
 • Note dima

Koji je najbolji način da otkrijete koji parfem odgovara vašem muškarcu? Nastavite da mirišete i eksperimentišete. Kao pomoć možete koristiti najbolji parfem koji je osoba imala u kolekciji. Stručnjaku u parfimeriji kažite koji je parfem, a on će znati koje su glavne note tog parfema. Na osnovu tih informacija preporučit će nekoliko sličnih i pomoći će vam da odaberete najprikladniji.

Koja je razlika između gornjih, srednjih i baznih nota?

 

Gorenje note su tek kada nanesete miris. Prve će nestati, za nekoliko sati. Gornja nota sadrži lakše sastojke, obično citrus poput bergamota, cvjetove poput lavande i aromatike poput anisa.

Srednje note se zadržavaju nakon što se gornja nota očisti i zadržava se tri do pet sati. Nazivaju ih i srčanom notom, jer je glavna tema mirisa. Očekujte teže cvjetne sastojke poput jasmina, voća poput kruške, zelenila poput trave i začina poput cimeta.

Bazna nota se razvija najduže i zadržava se na koži od pet do deset sati. Bazna nota sastoji se od bogatih sastojaka kao što su sandalovina, vetiver, duhan i mošus.

Težak bazni miris bio bi neugodan, ako ga odmah osjetite, ali zahvaljujući gornjim i srednjim notama koje se prvo razvijaju, baza omekšava prije nego što primjetite. Zato je međusobno povezivanje triju nota tako važno. Uzimamo za primjer Hugo Boss muški miris BOSS the Scent: Počinje s notama đumbira, a zatim se otvara u afričko voće maninka i završava kožnim notama. Tamo postoji egzotična priča, neustrašiva i zavodljiva.

Kako pravilno čuvati parfem, prije nego se pokvari?

Ovo najviše zavisi od karaktera mirisa. Neki citrusni mirisi su vjerovatno osjetljiviji. Bogati mirisi, poput orijentalnog i kožnog, mogu se zadržati puno duže. Sve mirise treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu kako bi se maksimalizirao njihov životni vijek. Prozirne boce kompromitirat će miris brže od neprozirnih, jer posljednje neće pozvati sunčevu svjetlost koja se mijenja hemijski.

S kojim parfemima neće sigurno pogriješiti u 2020. godini?

 1. BURBERRY Brit
 2. Acqua Di Gio By Giorgio Armani
 3. Nautica Voyage
 4. Hugo Boss Hugo
 5. Cool Water By Davidoff
 6. Dolce & Gabbana Pour Homme
 7. Bvlgari Aqua Pour Homme
 8. GUERLAIN L'Homme Idéal
 9. Jean Paul Gaultier Le Male
 10. Acqua di Parma Blu Mediterraneo

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button