TuzlaU fokusu

JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla danas slavi 121. rođendan!

Otkako je 12. septembra 1899. godine svoja vrata otvorila Velika gimnazija u Tuzli, a nije ih zatvarala ni u najtežim vremenima, kroz njih su prošle hiljade gimnazijalaca, uspješnih ljudi koji su ime ove škole proslavili širom svijeta.

Mijenjale su se zgrade, od one stare Ruždije na Vilsonovom trgu (danas Trg slobode) preko impozantne građevine Velike gimnazije po kojoj je ovaj grad bio prepoznatljiv godinama, potom privremenog smještaja u Klosterskoj do ove, sad već više ne tako nove, zgrade Gimnazije u koju je useljeno oktobra 1968. godine.

Mijenjali su se profesori, direktori, učenici, ali ostalo je da traje ono što ljubomorno čuvamo: istrajnost, marljivost, kvalitet, moral, ljudske vrijednosti, radost, uspjeh! I ove godine će izaći još jedna generacija maturanata, budućih uspješnih ljudi, genijalaca, koji, i pored svih nedaća što su nas zadesile ovih dana, neće ostati uskraćeni ni za gram znanja i odgoja koje im daje njihova druga kuća, JU Gimnazija „Meša Selimović“!

Od 1989. godine ova škola ponosno nosi ime svoga učenika, profesora, sugrađanina i velikog bosanskohercegovačkog književnika, Meše Selimovića. Odnedavno, Gimnazija svoj rođendan slavi na dan Mešinog rođenja, 26. april.

Gimnazijo, sretan ti 121. rođendan!

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button