Izdvojeni članakLifestyle

Japan postao peta zemlja koja je stigla do površine Mjeseca
Japan je postao peta zemlja čija je svemirska letjelica sletjela na površinu Mjeseca, čime se pridružila globalnoj svemirskoj utrci u novoj eri istraživanja Zemljinog satelita.

Pokušavajući spustiti letjelicu unutar 100 metara od ciljane tačke, Japan je pokrenuo misiju testiranja tehnologije preciznog slijetanja na Mjesec, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Misija dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Indija postala prva zemlja koja je spustila letjelicu bez posade u blizini mjesečevog južnog pola i u vrijeme kada je Kina, kao vodeća svemirska sila, Mjesec učinila centralnim dijelom svojih ambicija, pišu svjetski mediji.

Važan trenutak za Japan

Japan je rano u subotu, 20. januara, spustio svemirsku letjelicu na Mjesec, postavši tek peta zemlja koja je to učinila, ali problem sa solarnim panelom mogao bi ograničiti podatke koji se mogu prikupiti, ističe “Wall Street Journal”.

 

Letjelica će imati struju samo nekoliko sati jer njen solarni panel ne radi i radi na baterije, rekao je Hitoshi Kuninaka, generalni direktor Japanskog instituta za svemir i astronautičke nauke (JAXA).

Nakon što se baterija isprazni, sonda bi mogla ponovo početi raditi kada solarni panel uhvati sunčevu svjetlost u drugoj tački mjesečeve orbite koja traje otprilike mjesec.

Ipak, japanski zvaničnici su rekli da je slijetanje važan trenutak za zemlju u multinacionalnoj trci za spuštanje uređaja na Mjesec.

SAD, Rusija, Kina i Indija već su obavile uspješne misije na Mjesec, ističe list i dodaje da zemlje, kao i privatne kompanije, pokušavaju da prvi pronađu vodu na južnom polu, gdje su naučnici otkrili tragove leda, jer bi taj resurs mogao biti ključan za izgradnju ljudskog naselja.

Iako slijetanje ima malo kratkoročnih poslovnih ili naučnih implikacija, ono označava uspješan pohod Japana na Mjesec, ocijenio je “Wall Street Journal”.

Zemlja je prvi put lansirala misiju na Mjesec 1990. godine, namjerno ga srušivši na površinu Mjeseca više od tri decenije nakon što je Rusija postala prva zemlja koja je stigla do Mjeseca. SAD su 1969. godine lansirale dvije misije na Mjesec s ljudskom posadom. Kina je spustila tri misije bez posade na Mjesec u protekloj deceniji, dok je Indija sletjela prošle godine.

Precizno slijetanje

Japanski svemirski zvaničnici rekli su da im je potrebno više vremena da analiziraju je li Smart Lander za istraživanje Mjeseca, ili SLIM, postigao prioritet misije a to je precizno slijetanje, prenosi “Associated Press”.

SLIM, pod nadimkom “Mjesečev snajper”, počeo je da se spušta u ponoć u subotu, i za 15 minuta spustio se na oko 10 kilometara iznad površine Mjeseca, javila je svemirska agencija JAXA ukazujući da svemirski zvaničnici moraju da potvrde da li je SLIM izvršio precizno slijetanje što bi misiju označilo potpuno uspješnom.

SLIM je lagana svemirska letjelica veličine putničkog vozila, ističe AP i dodaje da je koristio tehnologiju “pinpoint landing” koja obećava daleko veću kontrolu od bilo kojeg prethodnog slijetanja na Mjesec.

Svemirska letjelica je testirala tehnologiju kako bi omogućila misijama na Mjesec da slete “tamo gdje želimo, a ne tamo gdje je lako sletjeti”, rekli su iz JAXA-e dodajući da je će letjelica također tražiti tragove o porijeklu Mjeseca, uključujući analizu minerala posebnom kamerom.

Dok je većina prethodnih sondi koristila zone za slijetanje široke približno 10 kilometara , SLIM je ciljao na metu od samo 100 metara. Slijetanje takve preciznosti bilo bi prvo u svijetu i bila bi ključna tehnologija za održiv, dugoročan i precizan sistem svemirskih sondi, tvrde iz JAXA-a, dodajući da je projekt plod dvodecenijskog rada na preciznoj tehnologiji.

Japan se nada da će vratiti povjerenje u svoju svemirsku tehnologiju nakon brojnih neuspjeha, ističe AP, ukazujući da se svemirska letjelica koju je dizajnirala japanska kompanija srušila tokom pokušaja slijetanja na Mjesec u aprilu, a nova vodeća raketa nije uspjela svoje debitantsko lansiranje u martu.

Parada svemirskih letjelica

Za japansku svemirsku agenciju JAXA-u, koja trenutno upravlja raznim robotskim naučnim misijama u svemiru, ovo je bio prvi put da je pokušala da se spusti na planetarno tijelo drugdje u Sunčevom sistemu, ističe “New York Times”, dodajući da su dva mala rovera uspješno raspoređena s lendera neposredno prije slijetanja.

JAXA je saopćila da su podaci s dva rovera poslati nazad na Zemlju, dodajući da je čak i s ograničenom snagom, instrument na lenderu pokušao analizirati sastav stijena oko lendera.

Uvođenje ovakvih kapaciteta uz potvrđeno precizno slijetanje bi u budućnosti, kako je naglasio “New York Times”, omogućilo svemirskim letjelicama da ciljaju bliže intrigantnim mjestima poput kratera, umjesto velikih ravnica.

List dodaje da je tokom proteklih 11 godina, parada svemirskih letjelica išla prema Mjesecu, ali da je manje od polovine njih netaknuto stiglo do odredišta.

Kina je jedina zemlja sa savršenim rezultatom u slijetanju svoje robotske svemirske letjelice na Mjesec – tri uspjeha u tri pokušaja. Indija je uspjela prošle godine nakon što je propao raniji pokušaj 2019. Ostali pokušaji Rusije, japanske privatne kompanije i izraelske neprofitne organizacije su propali.

Najnoviji kvar, svemirska letjelica koju je izgradila Astrobotic Technology iz Pittsburgha, nikada nije stigla ni do Mjeseca zbog kvara u njegovom pogonskom sistemu ubrzo nakon što je stigla u orbitu.

Buduće misije

Misija, bez ljudi na brodu, bila je važan korak za japansku svemirsku agenciju, koja je u partnerstvu s NASA-om na njenom programu Artemis, u nastojanju da se astronauti na kraju vrate na Mjesec, napisao je Washington Post.

Mogućnost preciznog slijetanja na površinu Mjeseca je važna, posebno jer NASA i druge svemirske agencije ciljaju na južni pol Mjeseca, gdje se u njegovim stalno zasjenjenim kraterima nalazi voda u obliku leda.

– Povoljne lokacije koje omogućavaju održivo istraživanje vodnih resursa u polarnim regijama… ograničene su na vrlo usko područje – navodi se u saopćenju svemirske agencije.

Japanska autonomna sekvenca slijetanja bila je značajno drugačija od one u misiji Apollo 11 1969. godine, kada je, kako ističe list, Neil Armstrong slavno preuzeo ručnu kontrolu nad svemirskom letjelicom i odveo je na sigurno mjesto na površini dok je gorivo gotovo nestalo.

Japan također želi pokazati svoju snagu u svemiru u vrijeme kada je Kina postala rastuća svemirska sila – ona koja je Mjesec učinila centralnim dijelom svojih ambicija.

Kasnije ove godine, Kina planira da spusti letjelicu na drugu stranu Mjeseca u pokušaju da vrati uzorke na Zemlju. Ta misija bi bila drugo kinesko slijetanje na drugu stranu Mjeseca; 2019. Kina je postala jedina zemlja koja je uspješno sletjela na drugu stranu Mjeseca. Kineska svemirska letjelica je 2020. donijela uzorke s površine Mjeseca.

List napominje da sljedećeg mjeseca Intuitive Machines, kompanija sa sjedištem u Houstonu, planira vlastito slijetanje. Ako bude uspješna, to bi bila prva američka svemirska misija u više od 50 godina koja je lagano sletjela na Mjesec, kao i prvo komercijalno vozilo koje je sletjelo na Zemljin satelit.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button