Promo

Jačanje ekosistema inovacija: EIT Health i Verlab Institut u udruženim snagama

EIT Health bio je domaćin radionice strateškog partnerstva sa Verlab Institutom. Na radionici su postavljeni temelji planova programa za 2024. godinu. U fokusu ovog susreta bila je digitalna i zelena transformacija zdravstvenog sektora, ali i šire – poticanje inovacija koje će poboljšati zdravstvene ishode i kvalitetu života.

EIT Health je dio Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koji djeluje s ciljem unaprjeđenja inovacija u zdravstvu širom Evropske unije. Kroz različite programe i inicijative, EIT Health podržava startupe, poduzeća i inovatore u razvoju rješenja koja adresiraju širok spektar izazova u zdravstvenom sektoru.

Saradnja između EIT Health i Verlab Instituta predstavlja važan korak naprijed ka jačanju ekosistema inovacija u Bosni i Hercegovini. Fokus je postavljen na omogućavanju učešća inovatora, startup-a i preduzeća iz BiH u programima koje nudi EIT Health, edukacija u oblasti vještačke inteligencije u zdravstvenom sektoru, poduzetništva, kako za studente tako i za poduzetnike i eksperte. Također, u fokusu je i implementacija metoda digitalne i zelene transformacije unutar organizacija koje teže ka unapređenju zdravstvenih ishoda i promociji održivih zdravstvenih inovacija.Kroz digitalni inovacijski hub (DIH) its4Health, koji je uspostavljen uz podršku projekta “EU4DigitalSME”, koji finansiraju Evropska delegacija i Vlada Njemačke, Verlab Institut pruža ove usluge, donoseći  znanja o digitalnim trendovima, standardima i njihovoj primjeni.

Možda će Vas zanimati i:

Planirane aktivnosti doprinose osnaživanju lokalnih kapaciteta za inovacije kroz umrežavanje s evropskim ekosistemima za razmjenu znanja i iskustava, s posebnim fokusom na vještine koje će biti ključne u nadolazećim tehnološkim i društvenim promjenama u zdravstvenom sektoru. Kroz kombinaciju domaćih i međunarodnih resursa, Verlab Institut posvećen je kreiranju stimulativnog ekosistema koji predstavlja važan element za razvoj ekonomije i društva temeljenog na znanju, koje je sposobno suočiti se s izazovima.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button