BiHVijesti

Izvoz peleta iz BiH nikad lošiji: Evo kakve cijene očekuju domaće kupce ove sezone

Izgubljeni kupci

Potražnja za peletom i ogrjevnim drvom, kako na domaćem tako i na stranom tržištu, jako je loša, a osim tople jeseni, glavni razlog izvoza na kapaljku jesu, tvrde domaći proizvođači, izgubljeni kupci u Evropskoj uniji koji su lani, kada je Bosna i Hercegovina spustila rampu za plasman ogrjeva, pronašli nove dobavljače.

Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da na pragu grijne sezone domaće firme imaju vrlo malo upita kupca te je samim tim i prodaja loša.

“Dani su topli, a i prošla zima je bila dosta blaga pa je kupcima ostalo peleta, a sada su samo dokupili dio. Kada zahladi, vjerojatno će doći do naglog rasta potražnje, ali i to ćemo vjerojatno amortizirati vrlo brzo jer imamo kapacitete. Do problema može doći jedino ako zima počne naglo pa se onemogući sječa u šumi i tada ne bismo imali sirovine. Cijena tone peleta ove sezone kreće se od 500 do 580 KM, što je realan iznos u odnosu na troškove koje imamo”, naveo je Ivanović.

Dodaje da su ipak najveći problem izgubljeni kupci na tržištima Italije, Slovenije, Austrije koje ne mogu vratiti.

“Vrlo sporo uspostavljamo kontakte s kupcima koje smo izgubili zbog zabrana izvoza peleta tijekom prošle godine. S druge strane, Evropska unija je uspjela podići svoje proizvodne kapacitete. Oni su ove godine instalirali kapacitete od dva i pol miliona tona, što će nama i u godinama koje dolaze svakako praviti probleme. Uslijed svega toga potražnja na inotržištu pala je i do 40 posto”,  rekao je Ivanović i naveo da ima proizvođača koji su zbog smanjene potražnje zatvorili proizvodne pogone, piše Večernji list BIH.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button