TuzlaVijesti

Izvanredan uspjeh: Mladi Tuzlaci učestvovat će na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi u Panami

STEM akademija
Robotičari iz Tuzle spremaju se za izuzetan događaj – Svjetsku olimpijadu iz robotike u Panami, koja se održava 3. novembra 2023. godine.

Tim iz Tuzle čine Selma Mujačić, Adi Bojić i Ismar Aljukić, predvođen trenerom Dejanom Bojićem i prof.dr. Samrom Mujačić, voditeljicom STEM akademije iz Tuzle.

Ovaj nevjerojatni tim iz Tuzle već sada može biti ponosan na svoje izvanredne uspjehe.

U Evropi zauzeli su fantastično treće mjesto, a u svijetu osmo. Njihova predanost, trud i talenat doveli su ih do ovog prestižnog takmičenja, na kojem će se suprotstaviti najboljim mladim robotičarima iz cijelog svijeta.

Kako teku pripreme za predstojeću olimpijadu, pitali smo voditeljicu STEM akademije, prof. dr. Samru Mujačić.

“Djeca se pripremaju u okviru zadataka koji su dobili, a oni su identični za sve ekipe iz cijelog svijeta. U okviru priprema išli su na pripremne kampove u Dansku i Mađarsku, što im je pomoglo da dodatno ‘izbruse’ svog robota kojeg su pravili i svoj program, a sada nam predstoji odlazak na Svjetsku robotičku olimpijadu na kojoj će učestvovati preko 90 zemalja svijeta”, rekla nam je prof.dr. Mujačić.

Očekivanja od robotičke olimpijade su visoka, no bez obzira na konačni rezultat, ovaj tim iz Tuzle već je ostvario nevjerovatan uspjeh i predstavio svoj grad i zemlju na međunarodnoj sceni robotike.

Želimo im puno sreće na putovanju i takmičenju u Panami, te se nadamo da će nastaviti inspirisati i motivisati mlade generacije u Bosni i Hercegovini.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button