SvijetVijesti

Izraelski tenkovi na kapiji glavne bolnice u Gazi

Izraelske snage stigle su u ponedjeljak do kapija glavne bolnice u gradu Gazi, primarne mete u njihovoj borbi za preuzimanje kontrole nad sjevernom polovinom pojasa Gaze, gdje su ljekari rekli da pacijenti, uključujući novorođenčad, umiru zbog nedostatka goriva.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ashraf Al-Qidra, koji je bio u bolnici Al Shifa, rekao je da su 32 pacijenta umrla u posljednja tri dana, uključujući tri novorođene bebe, kao rezultat opsade bolnice i isključenja struje, prenosi Reuters.

“Tenkovi su ispred bolnice. U potpunoj smo blokadi. To je civilno područje. To je samo bolnički objekat, bolnički pacijenti, doktori i ostali civili koji borave u bolnici. Neko to treba da zaustavi,” rekao je hirurg u bolnici. Dr. Ahmed El Mokhallalati, u telefonskom razgovoru.

“Bombardovali su rezervoare (vode), bombardovali su bunare, bombardovali su i pumpu kiseonika. Bombardovali su sve u bolnici. Tako da jedva preživljavamo. Svima govorimo, bolnica više nije bezbjedno mesto za lečenje. Mi štetimo pacijentima držeći ih ovdje,” dodao je.

Portparol ministarstva zdravstva Gaze, Qidra, rekao je da je izraelski tenk sada stacioniran na kapiji bolnice. Izraelski snajperisti i bespilotne letjelice pucale su na bolnicu, onemogućavajući ljekarima i pacijentima kretanje.

“Opkoljeni smo i nalazimo se u krugu smrti,” rekao je.

Izrael je rekao civilima da odu, a medicinarima da pošalju pacijente negdje drugdje. Kažu da su pokušali evakuisati bebe iz odjela za novorođenčad i da su ostavili 300 litara goriva za napajanje generatora za hitne slučajeve na ulazu u bolnicu, ali je ponudu blokirao Hamas. Ove navode je nedugo zatom demantovalo ministarstvo zdravstva Gaze.

Izrael tvrdi da mora uništiti Hamas, a krivica za štetu nanijetu civilima pada na borce koji se kriju među njima. Odbacili su zahtjeve za prekid vatre, za koje kažu da bi samo produžilo patnju dajući Hamasu priliku da se regrupiše. Washington podržava tu poziciju iako kaže da ipak vrši pritisak na svog saveznika da zaštiti civile.

“Sjedinjene Države ne žele da vide oružame okršaje u bolnicama u kojima su nevini ljudi, pacijenti koji primaju medicinsku pomoć, uhvaćeni u unakrsnoj vatri. Imali smo konsultacije s izraelskim odbrambenim snagama o tome,” rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za CBS News.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button