SvijetVijesti

Izraelski aktivisti blokirali kamione pa uništavali humanitarnu pomoć koja je išla prema Gazi
Izraelski desničarski aktivisti u ponedjeljak su spriječili prijenos humanitarne pomoći sa Zapadne obale u Pojas Gaze. Na graničnom prijelazu Tarkumiya između Zapadne obale i Izraela zaustavljali su kamione koji su dovozili pomoć iz Jordana i iz njih bacali pakete hrane.

Ovo je posljednji u nizu pokušaja izraelskog pokreta Cav 9 da blokira dotok humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Policija je privela četiri aktivista Cav 9, među kojima je i jedan maloljetnik. Grupa Cav 9 ima oko 100 članova.

Prijete zaustavljanjem pomoći Gazi sve dok palestinska grupa Hamas ne oslobodi izraelske taoce uzete tokom napada na Izrael.

Internetom kruže videosnimci izraelskih aktivista kako skidaju robu iz kamiona i uništavaju je.

Policija je prošle sedmice također privela četiri osobe na jugu Izraela zbog slične akcije čiji je cilj bio ometanje dostave humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Međunarodna zajednica vrši pritisak na Izrael da omogući bolji protok humanitarne pomoći u ratom razoreni pojas Gaze. Strane organizacije upozoravaju na ozbiljnu humanitarnu krizu koja prijeti više od dva miliona ljudi koji žive u enklavi.

U nedjelju su izraelske vlasti najavile otvaranje novog humanitarnog koridora prema sjevernom dijelu Pojasa Gaze. Sjedinjene Američke Države planiraju uskoro pustiti u rad privremenu plutajuću luku koju posljednjih sedmica grade uz obalu grada Gaze.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button