Svijet

Izraelci masovno napuštaju državu: Više od pola miliona odlazaka u šest mjeseci
Više od pola miliona Izraelaca napustilo je zemlju i nije se vratilo tokom prvih šest mjeseci rata protiv Gaze, izvijestio je Times of Israel pozivajući se na Upravu za stanovništvo i imigraciju.

Podaci vlasti pokazuju da je broj Izraelaca koji su napustili zemlju od oktobra prošle godine oko 550.000 više od onih koji su se vratili do aprila ove godine.

Times of Israel navodi da se ono što je moglo biti privremeni bijeg za Izraelce tokom rata ili tehničke poteškoće pri povratku sada pretvorilo u stalni trend, odnosno trajnu migraciju.

Prema podacima Izraelskog centralnog ureda za statistiku, u aprilu je izraelsko stanovništvo iznosilo 9,9 miliona, uključujući više od 2 miliona Palestinaca, 400.000 Palestinaca u istočnom Jerusalemu i 20.000 Sirijaca na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Milioni Izraelaca imaju dvojno državljanstvo budući da uz svoje izraelsko državljanstvo mogu posjedovati barem još jedno državljanstvo.

Izrael, kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre, suočio se s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas.

Više od 37.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a gotovo 86.000 drugih je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Nakon više od osam mjeseci izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze leže u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čija mu je posljednja presuda naložila da odmah prekine svoju operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od miliona Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button