SvijetVijesti

Izrael otkazao pregovore u Washingtonu jer SAD nije blokirala rezoluciju UN-a o prekidu rata u GaziIzrael je otkazao pregovore u Washingtonu nakon što su SAD odbile uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na prekid vatre u Gazi.

Rezolucija, koja je također pozvala na oslobađanje svih talaca, uslijedila je nakon nekoliko neuspjelih pokušaja sličnih mjera od napada 7. oktobra. Svaki put su SAD blokirale rezoluciju iz različitih razloga, no ovaj put su bili suzdržani.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je SAD da su “napustili” svoju prethodnu politiku.

Prethodna politika se odnosila na to da su SAD koristile svoje pravo veta da blokiraju tri rezolucije Vijeća sigurnosti koje pozivaju na pauze u borbama ili prekid vatre. Na još dva su stavile veto Rusija i Kina.

U ponedjeljak su SAD bile suzdržane od rezolucije kojom se poziva na hitni prekid vatre do kraja mjeseca ramazana, što je još dvije sedmice i na “trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca.”

Ostalih 14 članova vijeća, uključujući Veliku Britaniju, glasalo je za, što znači da je rezolucija usvojena.

Nakon glasanja, Netanyahu je prigovorio da rezolucija ne uslovljava poziv na prekid vatre oslobađanjem talaca, kao što su SAD i Izrael tvrdili da bi trebalo. Izrael vjeruje da Hamas i njegovi saveznici još uvijek drže oko 130 talaca u Gazi, uključujući 33 za koje se pretpostavljaju da su mrtvi.

“Današnja rezolucija daje Hamasu nadu da će međunarodni pritisak natjerati Izrael da prihvati prekid vatre bez oslobađanja naših talaca, čime će naštetiti i ratnim naporima i naporima da se oslobode taoci,” navodi se u priopćenju Netanyahuovog ureda.

Dodaje se da, “u svjetlu promjene stava SAD,” planirana posjeta izraelske delegacije SAD-u ove sedmice neće biti održana.

Izraelski i američki zvaničnici trebali su se sastati kako bi razgovarali o izraelskoj planiranoj ofanzivi u gradu Rafah na jugu Gaze, gdje je oko 1,5 miliona Palestinaca potražilo sklonište, nakon što su pobjegli od borbi na drugim mjestima u Gazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken javno je rekao da kopnena operacija u Rafi riskira ubijanje više civila i da “nije način” da se porazi Hamas.

Odgovarajući na izraelsku odluku, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je ona “razočaravajuća,” ali je ponovio mišljenje SAD-a da bi “velika kopnena ofanziva u Rafahu bila velika greška.”

Dodao je da će se zakazani sastanci između izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana odvijati prema planu.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button