SvijetVijesti

Izrael negira optužbe: ‘U Gazi u toku tragičan rat, ali ne i genocid’Izrael je u petak branio vojnu nužnost svoje ofanzive na Gazu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) nakon što je Južna Afrika zatražila od sudija da narede obustavu operacija u Rafahu i da se Izrael potpuno povuče sa palestinske teritorije.

Reuters prenosi da je zvaničnik izraelskog ministarstva pravde Gilad Noam nazvao slučaj Južne Afrike, koji optužuje Izrael za kršenje konvencije o genocidu, “potpuno odsječenim od činjenica i stvarnosti.”

Kako prenosi Reuters, prije izlaganja Izraela u ICJ-u, nekoliko desetina proizraelskih demonstranata okupilo se ispred, pokazujući fotografije talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra, zahtijevajući njihovo oslobađanje. Oni su također demonstrirali u znak podrške Izraelu ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu.

U četvrtak je južnoafrički ambasador u Holandiji Vusimuzi Madonsela zatražio od suda da naredi Izraelu da “odmah, potpuno i bezuslovno povuče vojsku iz cijelog pojasa Gaze.”

Južnoafrički pravni tim okarakterisao je izraelsku vojnu operaciju kao dio genocidnog plana čiji je cilj uništenje palestinskog naroda.

U prošlim presudama, sud je odbacio zahtjeve Izraela da odbaci slučaj i naredio im da spriječi akte genocida nad Palestincima, ali nije naredio zaustavljanje napada.

Ministar Noam je u petak rekao ICJ-u da je u toku “tragični rat, ali ne i genocid“. “Ovaj rat, kao i svi ratovi, je tragičan. On je za Izraelce i Palestince rezultirao strašnom ljudskom cijenom, ali to nije genocid,” rekao je.

Reuters prenosi da je Izrael na saslušanju u ICJ-u rekao da ne želi rat sa Gazom, već da je “napadnut i bori se da odbrani sebe i svoje građane.”

Izraelski tim je ponovio svoju tvrdnju da je Rafah “žarišna tačka za tekuće terorističke aktivnosti” i da je “uporište Hamasa.”

Izrael je zatražio od sudija da odbiju zahtjev Južne Afrike da naredi povlačenje s palestinske teritorije.

Požalili su se i kako im je dato manje od 24 sata da odgovore na najnoviji zahtjev Južne Afrike na svjetskom sudu.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button