SvijetVijesti

Izrael napao Iran, bombardovan aerodrom kod Isfahana
Izrael je izveo napad unutar Irana, rekao je američki zvaničnik za CNN, u potezu koji prijeti da gurne regiju dublje u sukob.

Prije izraelskog napada u petak ujutru, SAD su očekivale da neće gađati civilne ili nuklearne objekte, rekao je drugi visoki američki zvaničnik.

CNN je ranije izvijestio da je Izrael rekao SAD-u da će njegov odgovor biti ograničenog obima. Američke obavještajne službe sugerirale su da Izrael razmatra uski i ograničeni udar unutar Irana jer osjećaju da moraju odgovoriti nekom vrstom kinetičke akcije s obzirom na neviđene razmjere iranskog napada

Opseg ciljeva “nikada nije precizan, ali nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji,” dodao je drugi zvaničnik.

SAD pozivaju Izrael da ne odgovara na iranski napad prošlog vikenda, koji je predsjednik Joe Biden u četvrtak nazvao “bez presedana.” SAD “nisu dale zeleno svjetlo” za odgovor Izraela, rekao je drugi zvaničnik.

Izraelska vojska je na pitanje CNN-a o izvještajima o eksplozijama u Iranu rekla da “u ovom trenutku nemaju komentar.”

Iranski sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su u nekoliko regiona kao mjera predostrožnosti protiv potencijalnih vazdušnih pretnji, navodi se u najnovijem izveštaju državne iranske novinske agencije IRNA.

“Nakon aktiviranja protuvazdušne odbrane u nekim dijelovima zemlje kako bi se uhvatili u koštac s nekim mogućim ciljevima, izvještaji pokazuju da do sada nisu prijavljeni nikakvi udari ili eksplozije velikih razmjera uzrokovanih bilo kakvom prijetnjom iz zraka,” rekla je IRNA rano u petak po lokalnom vremenu.

Opsežne provjere u Isfahanu, kritičnoj centralnoj provinciji sa značajnim nuklearnim postrojenjima, pokazuju da su sve osjetljive vojne i sigurnosne instalacije ostale bezbjedne, bez prijavljenih incidenata.

Štaviše, IRNA je saopćila da nije bilo aktiviranja sistema protivraketne odbrane.

Tri bespilotne letjelice “uspješno je oborila protuzračna odbrana zemlje, za sada nema izvještaja o raketnom napadu”, rekao je glasnogovornik iranskog Nacionalnog centra za kibernetičke prostore Hossein Dalirian za X.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button