SvijetVijesti

Izrael na korak da UN-ovu agenciju za pomoć Palestincima proglasi terorističkom organizacijom
Nacrt zakona o proglašenju Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) terorističkom organizacijom, koji je predložila poslanik Izraela Bejtenu Julija Malinovsky, prošao je u srijedu preliminarno čitanje sa 42-6 glasova u Knesetu.

Izraelskim parlament (Kneset) usvojio je nacrt zakona koji se Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama proglašava terorističkom organizacijom.

Istim prijedlogom zakona ukinut će se imuniteti i privilegije zaposlenima UNRWA.

Zakon je predložen od zastupnice Bejtanu Julije Malinovsky, a podržala su je 42 zastupnika.

Ako prijedlog zakona prođe konačno čitanje, to će značiti da će se “Zakon o borbi protiv terorizma” primjenjivati ​​i na UNRWA. Izrael će naknadno prekinuti sve veze sa agencijom, a imovina organizacije na izraelskoj teritoriji biće zatvorena.

Agencija je ogranak UN-a odgovoran za palestinske izbjeglice širom Bliskog istoka, uključujući dva miliona u Pojasu Gaze.

Godine 1947. Uredbom Ujedinjenih nacija o privilegijama i imunitetima ustanovljeno je dekretom da UN i njeni službenici uživaju određene imunitete i privilegije. To uključuje imunitet od pravnog postupka; oslobađanje ili popust na poreze i lokalne poreze; izuzeće od zabrana uvoza ili izvoza; i oslobađanje od poreza na dohodak, između ostalog.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button