BiH

Izborni proces u Srebrenici i Doboju će pratiti koalicija “Pod lupom”


Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će u Doboju i Srebrenici pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene, da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Zakonom, saopšteno je iz ove Koalicije.

Na dan održavanja redovnih, poništenih Lokalnih izbora 2020. godine u Doboju, njihovim akreditovanim nestranačkim posmatračima bilo onemogućeno posmatranje izbornog procesa, što je Centralna izborna komisija BiH navela i kao jedan od razloga za poništenje izbora u Doboju.

„Zabrana pristupa akreditovanim posmatračima predstavlja direktno kršenje Izbornog zakona BiH. Ponovljeni izbori su prilika da se proces glasanja u Doboju i Srebrenici odvije u skladu sa izbornim pravilima. Koalicija „Pod lupom“ će nastojati da na svakom biračkom mjestu u Doboju i Srebrenici bude po jedan nestranački posmatrač što će biti značajan doprinos osiguravanju slobodnih i poštenih izbora.“ – izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije „Pod lupom“.

Koalicija „Pod lupom“ će za ponovljene izbore u Doboju i Sreberenici pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Doboja i načelnika Općine Srebrenica.

„O cijelom izborom procesu javnost će biti informisana putem naših saopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža”, dodao je Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose sa javnostima i medijima.

Izvor: Bhrt.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button