Vijesti

Iz Vlade Njemačke reagovali na Dodikove prijetnje Christianu Schmidtu

Glasnogovornik Savezne vlade Njemačke oglasio se o posljednjim izjavama predsjednika entiteta RS, Milorada Dodika o visokom predstavniku, Christianu Schmidtu, proglasivši ih potpuno neprihvatljivim. Ističe kako bi naredba da se visoki predstavnik uhapsi bila nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav,” podsjetili su iz Vlade Njemačke.

Ujedno, podcrtali su kako nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji.

Nadalje – podsjećaju da takvi postupci proizvode i posljedice. Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje, a i Evropska komisija je otkazala poticaje.

“Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije,” poručeno je na kraju iz Vlade Njemačke.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button