Kultura

Ivica Kovačević: Na Festival “Franjo Bosanac” u Tuzlu stižu veliki regionalni umjetniciHrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla ovih dana intenzivno završavaju posljednje pripreme za početak Drugog festivala klasične muzike “Franjo Bosanac” koji će započeti 5. juna. Ove godine organizatori su otišli i korak više te građanima Tuzle, svim ljubiteljima muzičke umjetnosti daruju tri bogate večeri istinske umjetnosti. Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla ističe da je i Napretku i Samostanu itekako stalo kulturni život Tuzle učiniti bogatijim.

Pred nama je II. Festival klasične muzike “Franjo Bosanac”. Očekuju nas tri bogate večeri s pravim muzičkim poslasticama. Kakav nam program tuzlanski Napredak donosi tokom Festivala?

KOVAČEVIĆ: I ove su godine pred nama tri večeri i tri sjajna koncerta. Festival će započeti 5. juna koncertom Sarajevskih akordeonista koje predvodi Azmir Halilović s kojim još od ranije imamo sjajnu suradnju. Azmir sigurno spada u sami vrh bh. muzičke scene kada je klasična harmonika u pitanju. Drugoj večeri se posebice radujemo jer druga večer našeg festivala označava povratak jedne Tuzlanke u njen rodni grad. Naime, nakon dugog niza godina, 7. juna u Tuzli ćemo ugostiti sopranisticu Sanju Kerkez, prvakinju opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Bit će ovo njen prvi solistički koncert u Tuzli. Sanja će nastupati u pratnji pijanistice Nevene Živković. Posljednja večer festivala donosi nam koncert Ansambla Oktos koji čine mladi, ali već renomirani umjetnici iz Osijeka i Zagreba. Iako ansambl broji 6 članova, na našem festivalu će nastupiti kao kvartet, a i s nekima od njih, također, još od ranije imamo jako dobru saradnju. To nas posebice raduje. Uvijek nastojimo biti jako dobri domaćini, prezentirati Napredak, Samostan, naš grad, regiju i cijeli kanton u najboljem mogućem svjetlu. Zbog toga nam se umjetnici rado vraćaju i jako nam pomažu u kreiranju sadržaja koje organizujemo.

Neizmjerno Vam je stalo da ovaj Festival postane prepoznatljiv ne samo u Tuzli, nego i šire. Što se pokazalo prošle godine, koliko je klasična muzika privlačna? Mislili smo nekako da nije baš popularna, ali jako velik broj ljude se odazivao koncertima.

KOVAČEVIĆ: Da budem iskren, prošle sam godine ostao ugodno iznenađen posjetom publike. Sva tri koncerta su bila jako dobro posjećena. Na tome svakako moram zahvaliti Almi Hodžić Pašić i Loreni Milini na pažljivo biranome i sklapanome i programu i izvođačima, kao i našem Hrvatskome glasniku, a onda i svim drugim medijima, na zanimanju i lijepoj promociji festivala. I ove godine imamo sličan pristup. Nadamo se i radujemo dobrim koncertima, a imena koja nam dolaze garancija su za to. Festival i ove godine ima međunarodni karakter. Mislim da gradimo lijepu priču. Naš krajnji cilj je uprisutniti ime Franje Bosanca u našoj sredini, popularizirati klasičnu muziku i dati naš doprinos u pozicioniranju grada Tuzle u regionalnom smislu kada je klasična muzika u pitanju. Mislim da smo kao grad i kao sredina dali previše dobrih imena svijetu klasike te da trebamo još intenzivnije raditi na tome.

Franjo Bosanac je važno muzičko ime, vjerovatno prvi lutnjist na ovim prostorima. Do kakvih podataka ste sve uspjeli doći o Franji Bosancu, s obzirom da su rijetki zapisi o njemu ostali?

KOVAČEVIĆ: Nažalost, o Franji Bosancu znamo vrlo malo. Pretpostavlja se da je rođen u ovom našem kraju, u okolici Srebrenika, tamo negdje krajem XV. stoljeća. Veći dio života provodi u Veneciji gdje sklada za lutnju. Nešto oskudnih podataka o njemu saznajemo iz dva sveska knjige koju je tiskao kod, u to doba poznatog mletačkog nakladnika, Ottaviana Petruccia. Iza sebe je ostavio 102 frottole (višeglasne skladbe pučkog značaja) i 46 ricercara (instrumentalne skladbe). Naš festival je naš mali doprinos da javnost uopće čuje za njegovo ime, a mislim da bi se puno utjecajnije i finansijski moćnije institucije od tuzlanskog Napretka trebale baviti Franjom Bosancem, ne bi li se rasvijetlili još poneki detalji iz njegova života.

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla zajedno s Franjevačkim samostanom sve više radi na promociji kulture i umjetnosti. Jeste li ponosni na činjenicu da uspijevate popularizirati umjetničku muziku među ljudima?

KOVAČEVIĆ: Dok imamo volje i energije mi ćemo raditi ovaj posao i, naravno, uživati u tome. Kultura nas spaja, kultura nas oplemenjuje i obogaćuje. Želimo učiniti kulturni život našeg grada bogatijim, želimo pokazati i da se uz skromna sredstva, ali s puno rada i truda mogu ostvarivati jako dobri rezultati.

Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg Festivala “Franjo Bosanac”? Razmišljate li već o narednom?

KOVAČEVIĆ: Prije svega želimo uživati u klasičnoj muzici, u lijepim notama, a bilo bi nam drago da i publika to prepozna, odnosno da sva tri koncerta pobude interes tuzlanske publike. Nadamo se da su ova regionalno velika i prepoznatljiva imena koja dovodimo u naš grad garancija i za jedno i za drugo.Izvor
Hrvatskiglasnik.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button