BiH

Ismet Gavrankapetanović od danas na čelu KCUS-a
Ismet Gavrankapetanović, dosadašnji direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, danas će biti imenovan na poziciju direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – saznaje N1. Komisija za izbor novog generalnog direktora KCUS-a je prošle sedmice bodovala kandidate, a prvorangirani je bio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Odluku o njegovom imenovanju istaknut će Upravni odbor KCUS-a, koji zasjeda danas u 16 sati, a nakon čega sve na potvrdu ide federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu.

Osim njega, u utrci su bili i hirurg Alen Pilav, te prof. dr. Mevludin Mekić. Prijavila se i prof. dr. Sanela Salihagić, ali nije pozvana zbog nepotpune dokumentacije.

Pilav je, podsjeća N1, od 27. novembra obnašao dužnost v.d. direktora ove ustanove.

Dugogodišnja direktorica ustanove je na taj dan smijenjena prije isteka roka na koji je imenovana tj. prije 09.01.2024. godine, zbog razloga propisanog posebnim propisom odnosno zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta navodi se u odluci o razrješenju sa dužnosti.

U odluci o razrješenju između ostalog se isticalo da je utvrđeno da Izetbegović nema odgovarajuće zvanje da bi obavljala funkciju.

“Direktor zdravstvene ustanove mora imati medicinski, stomatološki odnosno farmaceutski fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva u struci, znanje o zdravstvenom menadžmentu koje dokazuje sertifikatom o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, odnosno završenoj specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili završenom postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta, te ispunjavati i druge uslove propisane aktom o osnivanju, odnosno statutom”, stajalo je u odluci o smjeni Izetbegović.

Gavrankapetanović je Medicinski fakultet u Sarajevu završio 1986. godine. Na istoj ustanovi odbranio je i doktorat 1995. godine, dvije godine nakon što je okončao specijalizaciju iz ortopedske hirurgije.

Gostujući je profesor na uglednim svjetskim univerzitetima i član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije.

 Izvor
www.n1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button