Zanimljivosti i zabava

Irska daje 92.000 dolara ljudima da se presele na njena ostrva

Tražite način da pobjegnete iz grada? Za one koji su zainteresirani za preseljenje na mirno ostrvo sa prekrasnim pogledom, Irska nudi jedinstvenu priliku. U nastojanju da revitalizira oko 30 udaljenih ostrva u blizini obale zemlje, irska vlada daje grantove u vrijednosti do 92.000 dolara za ljude da se tamo presele.

Trenutno, ova osamljena ostrva imaju ukupno manje od 3.000 stanovnika, a neka mjesta imaju samo dva stalna stanovnika. Ostrva su uglavnom odsječena od ostatka zemlje i imaju nerazvijenu infrastrukturu. Vladin novi plan, pod nazivom Naša živa ostrva, postavlja desetogodišnju nacionalnu politiku koja nastoji da dovede više kapitalnih ulaganja u ova područja kako bi postala „održive, živahne zajednice.“

Dio ove politike uključuje privlačenje većeg broja ljudi da se presele na ostrva. „Stalna briga za ostrvske zajednice, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, jeste održavanje nivoa stanovništva na njima,“ navodi se u planu. “Ostrvske zajednice općenito imaju profil starosti viši od prosjeka, jer mnogi mladi odrasli napuštaju otoke kako bi iskoristili dalje obrazovanje ili mogućnosti zapošljavanja negdje drugdje.”

Dakle, kao način da ohrabri ljude da se presele na ove udaljene lokacije, Irska daje grantove u vrijednosti do 92.000 dolara. Ova sredstva su namijenjena za renoviranje starih, zapuštenih zgrada koje su već tamo. Nadalje, nekretnina mora biti izgrađena prije 2008. godine i prazna dvije godine, a od primatelja granta se očekuje da ili postanu stalni stanovnici otoka ili iznajmljuju obnovljenu kuću.

MyModernMet piše da ne postoje uslovi boravka za kupovinu nekretnina u Irskoj, što znači da se građani i drugih zemalja mogu prijaviti za ovaj grant. Obrazac za prijavu možete pogledati ovdje.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button