SvijetVijesti

Iranci zaprijetili najrazvijenijim zemljama svijeta: “Čuvajte se neproduktivnih odluka”
Iranska ambasada u Rimu, uoči najavljenog sastanka zemalja G7, uputila je poruku najrazvijenim zemljama svijeta te su poručili kako će Izrael nastaviti provođenje svoje politike što će dovesti i do većih napetosti u regiji.

Sastanak zemalja G7 organizuje se na zahtjev Italije, a države će razmatrati situaciju na Bliskom istoku, posljednji napad Irana na Izrael te moguće sankcije za Teheran.

Tim povodom, Ambasada Irana u Italiji naglasila je kako je vlast u Izraelu nanijela veliku štetu interesima Irana.

“To se dešavalo na različite načine grubim kršenjem temeljim principa međunarodnog prava i pravila, uključujući brojne saotaže u nuklearnim objektima, cyber napade i ciljana ubistva nuklearnih stručnjaka,” naveli su.

Poručili su i kako se G7 mora čuvati neproduktivnih odluka.

“Donošenje nekonstruktivnih odluka i neodgovorno djelovanje zapadnih zemalja, podstaći će režim da nastavi svoje nestašluke i avanture,” naveli su.

Također, naglašeno je kako se Bliski istok nalazi u teškoj situaciji.

“Kao rezultat izraelskih aktivnosti, pojavit će se napetost u regiji i svijetu. Region Bliskog istoka prolazi kroz zapaljiv period. Bez sumnje, odgovornost i eventualni uspjeh italijanske vlade u smanjenju tenzija i uspostavljanju stabilnosti ostat će u historijskom sjećanju međunarodne zajednice,” zaključili su.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button