BiH

Inzkova oproštajna poruka: Ako čeljad nisu bijesna, u BiH ima mjesta za svakoga
Na kraju svog 12-godišnjeg mandata u našoj zemlji oproštajnom porukom od građana Bosne i Hercegovine oprostio se visoki predstavnik Valentin Inzko.

Na početku je kazao kako je prije nešto više od 12 godina došao u Bosnu i Hercegovinu i prvo rekao da se nije rodio onaj koji je svima ugodio. Nakon toga je citirao još jednu narodnu mudrost – da kuća nije tijesna gdje čeljad nisu bijesna.

“Ta naša zajednička kuća se zove Bosna i Hercegovina i zaista ne treba da bude tijesna. Veća je od tri države zajedno, Belgije, Slovenije i Luksemburga. Ima mjesta za sve, ako čeljad nisu bijesna. Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonoskom povjerenju, dobrom komšiluku i uzajamnom poštovanju. Kuća se treba graditi na istini, a ona se ne ravna prema nema, nego se mi moramo ravnati prema njoj”, kazao je Valentin Inzko.

Istina je osnova za pravednost, dodao je on te kazao kako svi želimo živjeti u normalnoj državi. Kaže da su mu se sviđali susreti s običnim ljudima, posebno onima koji se nisu dali otrovati nacionalnim politikama.

“BiH još uvijek ima izniman potencijal dobrote. Nije ovdašnja mržnja specifična za ovog čovjeka, nego je samo mnogo različitosti na jednom mjestu. Ima u ovoj zemlji i ljudi koji mogu biti zli i opaki, uporedivi s mračnim tipovima o kojima su pisali Ćopić, Kulenović, Andrić… Ovdje sam doživio takvu ljudskost, darežljivost, širinu duše koja se rijetko može naći, ali i takvo zlo kao nigdje drugo”, naveo je.

Na kraju kaže kako odlazi ne potpuno sretan, svjestan svojih ograničenja i institucija koje je predstavljao, ali istinski zahvalan ljudima ove zemlje.

“BiH je imala i ima svoje heroje. Ima ‘Pravdu za Davida i Dženana’, koja je ujedinila čitav region. BiH je moderna, ali i tradicionalna. Pravi biser u srcu Evrope. Ima dušu i preživjela je nešto što nije niko posljednjih desetljeća. Hvala vam”, kazao je Inzko na kraju.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button