Zanimljivosti i zabava

Inger Nilsson: Prije 54 godine glumila Pipi Dugu Čarapu
Diljem svijeta, Pipi Duga Čarapa potaknula je generacije djevojčica da se više zabavljaju i vjeruju u sebe.

Ona ruši sve stereotipe o tome kako bi se djevojčice trebale ponašati do te mjere da se čak izruguje nekim utvrđenim rodnim ulogama u društvu.

U međuvremenu, napravila je mnogo za jednakost spolova te postala svojevrstan uzor ženskog pokreta. No Astrid Lindgren i nije baš razmišljala o pitanjima feminizma kad je pisala svoje prekrasne priče o avanturama Pippi i njenih dvoje prijatelja.

Neobičnost djevojčice Pipi najprije se ogleda u njezinom neobičnom razumijevanju svijeta koje ona ima u odnosu na Tomija, Anikku i ostale prijatelje koje upoznajemo kroz ovu priču.

Poput Petra Pana, ni Pipi ne želi odrasti. Nije stoga čudno da je anti-autoritativno nastrojena Pipi zabranjivana i cenzurirana u nekim diktatorskim i konzervativnim državama, te da je probudila bijes mnogih odraslih.

Prve tri knjige o Pippi objavljene su između 1945. i 1948., a u razdoblju od 1969.-1975. izdano ih je još 6. Dvije posljednje izašle su 1979. i 2000. Knjige su prevedene na 64 jezika.

Prva filmska adaptacija Pippi snimljena je 1949. godine, a nakon nje slijedile su još mnoge. Ali najpoznatija od svih najvjerojatnije je švedska tv-serija ‘Pipi Duga Čarapa’ snimljena 1969. godine, za koju je Astrid Lindgren, nezadovoljna filmom iz 1949., sama pisala scenarij.

Serija je stekla veliku popularnost u Švedskoj, ali i diljem svijeta, te je do danas reprizirana mnogo puta na raznim tv-stanicama.

Lik Astrid Lindgren i Pipi Duga Čarapa nalaze se na novčanici od 20 švedskih kruna.

Pipi Duga Čarapa danas

Katrin Inger Monika Nilson, ima 63 godine i danas živi u Stokholmu i radi kao sekretarica, a povremeno se pojavi u nekoj pozorišnoj predstavi. Za ulogu Pipi Duge Čarape uz koju su mnogi odrastali, 1975. godine je osvojila nagradu TP de Oro za „najpopularnijeg lika“.

Nilsonova se i kasnije pojavljivala u nekoliko filmova i serija. Davne 2000. godine snimila je „Gripsholm“ reditelja Havijera Kolera, a sedam godina kasnije glumila je u njemačkoj TV seriji „Der Kommissar und das Meer“.Izvor
avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button