BiHTuzla

Iako je medicina jako važna – ovi studenti su bez prakse, tko je kriv?

Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli najavili su prosvjede. Razlog je činjenica da im praktični dio nastave u bolnicama, zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, još nije dozvoljen.

Nadležne pitaju kako će liječiti pacijente oni koji dobiju diplomu bez prakse i tko će snositi odgovornost?

ALISA DEDIĆ, predsjednica Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli

“Biste li vi htjeli da vas ja liječim koja nisam imala dana prakse? Biste LI pristali da vi budete moj pacijent, a svi ćemo jednog dana biti pacijenti. Liječit ćemo njih, liječit ćemo njihove najmilije. Ja ne želim biti nesposobna liječnica.”

Ovo su pitanja studenata medicine kojima i dalje nije dozvoljen ulazak u javne zdravstvene ustanove. Najavili su održavanje prosvjeda 02. marta, a za BHRT kažu da bi se to moglo zbiti i ranije.

ALISA DEDIĆ, predsjednica Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli

“Šest mjeseci pišemo molbe, dopise, zahtjeve, jer imamo šestu godinu studenata. To su liječnici za šest mjeseci, koji trebaju za mjesec početi s kliničkim stažom. Ovo sad što rade te osobe je ubojstvo obrazovanja, stvaraju nesposobne liječnike za budućnost.”

SELMIRA BRKIĆ, dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

“Mi opet s Fakulteta molimo da ravnatelji javnih ustanova koji su članovi Kriznog stožera, izvrše određene izmjene i apeliraju da se studentima dozvoli obavljanje kliničkog staža.”

Da je na snazi apsurd i prebacivanje odgovornosti, dodaje Alisa, je činjenica da u gradovima poput Sarajeva studenti imaju praktičnu nastavu u bolnicama.

Tuzlanski budući liječnici su odbijeni i kada su ponudili svoju pomoć u borbi protiv pandemije.

Iz UKC-a kao razlog navode pravne prepreke.

VAHID JUSUFOVIĆ, ravnatelj UKC-a Tuzla

“Nadam se da će mjesec februar biti povoljniji i mi ćemo sve sa svoje strane učiniti da osiguramo minimalne uvjete da se počnu održavati klasične vježbe na nastavno-znanstvenoj bazi, a UKC je najveća nastavnoznanstvena baza.”

Dok iz UKC-a navode da će sve ovisiti od epidemiološke situacije, studenti podsjećaju članove Kriznog stožera da se liječnik ne postaje nastavom na daljinu.

Upozoravaju da razmisle kakve liječnike možemo imati u budućnosti!

Izvor: bhrt.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button