BiH

I Vlada RS ukinula mjere zbog kovida, kraj epidemijeVlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, donijala je danas, na 21. sjednici u Banjaluci, Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, kao i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19.

Svjetska zdravstvena organizacija je, na osnovu izvještaja Komiteta za vanredne situacije Međunarodnih zdravstvenih propisa, utvrdila da kovid 19 više ne predstavlja javno-zdravstvenu prijetnju od međunarodnog značaja.

Iako virus SARS-CoV-2 i dalje cirkuliše, zaključeno je da trenutne varijante virusa nisu povezane sa većim rizikom od razvoja težih kliničkih formi bolesti, te da kovid 19 trenutno ne predstavlja vanredan događaj koji ima rizik za javno zdravlje drugih država putem međunarodnog širenja i koji zahtijeva koordinisan međunarodni odgovor.

Možda će Vas zanimati i:

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je, u skladu sa stabilnom epidemiološkom situacijom i stavom Svjetske zdravstvene organizacije, dostavio prijedlog za prestanak primjene vanrednih mjera u Republici Srpskoj te predložio prestanak važenja vanredne situacije, kao i Uredbe o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja kovid 19, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta 2020. godine pandemiju bolesti izazvane virusom korona. Radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja zaraze teškim akutnim respiratornim sindromom korona virusom 2 (SARS-CoV-2) i oboljenja uzrokovanog ovim virusom, Vlada Republike Srpske, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije donijela je Odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske.

Zbog povećanja broja zaraženih lica u Republici Srpskoj, Narodna skupština Republike Srpske je na Dvanaestoj posebnoj sjednici donijela Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, a potom i Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, ali je Odluka o proglašenju vanredne situacije ostala na snazi.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button