Izdvojeni članakKultura

Simbol Tuzle – “Husinski rudar”, oduševio gledatelje na festivalu u Italiji
Audio-vizuelni performans „Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost“ autora Branka Šimića izvedena je na sceni Teatro Rasi u Ravenni (Italija).

Dan kad je izbila Husinska buna proglašen je Danom rudara. 27. 07. 1956. godine iza sadašnjeg Bosanskog kulturnog centra, uz južnu magistralu postavljen je spomenik koji se i danas nalazi tu, pomalo zaboraveljen.

Spomenik je djelo hrvatskog kipara Ivana Sabolića a predstavlja rudara koji u desnoj ruci ima pušku, a pod nogama krampu.

Moja prošlost je vaša budućnost

Jedno od najpoznatijih obilježja Tuzle i naš najveći spomenik u gradu, pretvoren je u jedinstven audiovizuelni performans – Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost.

Naime, Rudara je iz fioke zaboravljenih simbola spasio umjetnik Branko Šimić koji živi i radi u Hamburgu, darujući mu novo ruho od komadića stakla uz audio pratnju, nastao je performans koji je premijerno izveden  2020. godine povodom obilježavanja 100 godina Husinske bune.

Husinski rudar je djelo vrijedno pažnje, te je dosad obišlo mnoge gradove uključujući i Hamburg a nedavno je predstavljeno i u Raveni na Polis Teatro Festivalu:

“Koprodukcija Muzeja istočne Bosne iz Tuzle i KRASS festivala iz Hamburga, audio-vizuelni performans „Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost“ autora Branka Šimića izvedena je na sceni Teatro Rasi u Ravenni (Italija) prilikom ovogodišnje manifestacije POLIS Teatro Festival u organizaciji ErosAntEros.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti organizatoru na pozivu i svima koji su doprinijeli pri realizaciji festivala te ukazanoj prilici da se predstavimo predivnoj italijanskoj publici Ravenne zajedno sa drugim zemljama Balkana.

Veliko hvala Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK, Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, Graničnoj policiji BiH, JU Centar za kulturu Tuzla, prevozniku Delox d.o.o. i naravno našim tehničarima Davidu Altarcu i Ademiru Sejdinoviću na profesionalno obavljenom poslu.”

https://www.facebook.com/MuzejistocneBosne/posts/pfbid0XwoL32g67gahPBD7DsE4gZRurw7ergZ4t6dRoY5X1ad5G5nzBLzoPPjVJPsKKwbNl

 

“Postmodernizam i dekonstruktivizam su doveli u pitanje hijerarhiju, simbole i ustaljene vrijednosti, pa tako i bunt. Husinski rudar: Moja prošlost je vaša budućnost – spojem simbola pobune i slobode najavljuje budućnost optimizma, prosperiteta i ulaska u novu borbu za elementarna radnička i ljudska prava” navodi se u saopćenju.

POLIS Teatro Festival 2023

„Šesto izdanje POLIS-a potvrđuje evropski poziv festivala dovodeći na najprestižnije kulturne prostore Ravenne neke od najzanimljivijih umjetnika međunarodne savremene pozorišne scene, s pogledom na vrlo specifično i heterogeno geografsko područje, Balkan.

Slijedeći utopiju stvaranja mostova između zemalja, kultura i etničkih grupa kroz moć pozorišta, u gradu Ravenna nalazimo kapiju temeljnog dijaloga između Istoka i Zapada, koji je sada nezamjenjiviji nego ikad.

Iz tih razloga, ovogodišnji crtež Gianluce Costantinija prikazuje mladu djevojku sa zvijezdom u rukama. Zvijezda koja je u prošlosti i na drugim mjestima poprimila različite boje, ali da POLIS želi žutu kao želju za Evropom mira među narodima i prema našoj planeti. Želja koju želimo da gajimo za budućnost.” – navode na oficijelnoj stranici festivala.

U društvu najeminentnijih umjetnika

Veliki je uspjeh da se naš Husinski rudar i Branko Šimić pojavio na ovom festivalu u društvu najeminentnijih umjetnika kao što je i reditelj Oliver Frljić čija je predstava “Proklet bio izdajica svoje domovine!” prikazana na Festivalu 6. maja, oduševivši publiku.

“Proklet bio izdajica svoje domovine!” je stih iz nekadašnje jugoslavenske himne. Frljićev autorski projekt govori o životu i smrti, mržnji i ljubavi, u okviru, kako se iz naslova može zaključiti, bivše Jugoslavije.

Sam Frljić o predstavi kaže sljedeće: ‘Ideja je bila pozabaviti se društvenom stvarnošću u Sloveniji, a tema su ksenofobija i nacionalizam iako su mi rekli da toga u Sloveniji nema.’ 

Ovo je bilo već 116. izvođenje ove predstave a nadamo se da će tuzlanska publika imati priliku pogledati je i u našem Narodnom pozorištu.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button