Lifestyle

Hoće li domaći turisti moći na Jadran tokom sezone?
Iako smo još uvijek u kalendarskoj zimi već naveliko su počele rezervacije građana za ovogodišnje ljetovanje na Jadranskom moru.

Prema navodima iz turističkih agencija kao i iznajmljivača apartmana interes je nikad veći, te je potrebno što prije rezervirati smještaj ako želite na ljetovanje na Jadran.

Međutim, ostaje nepoznato koliko će građana iz Hrvatske, ukoliko nemaju neku rodbinu na moru ili možda nekakav stan, moći priuštiti ljetovanje na Jadranu ove godine. Osnovni razlog tome je što su cijene smještaja ove godine više za 15 do 20 posto, negdje čak i do 35 posto, u odnosu na cijene od prošle godine.

Podsjećamo kako je dvije godine ranije također došlo do poskupljenja smještaja kada su prednjačili hoteli za razliku od ove godine kada su ta poskupljenja nekako ujednačena.

Rast cijena

Tako je cijena smještaja u apartmanima, koji su povoljniji od hotela, u kojima je smještaj prošle godine iznosio 70 eura po danu ove godine iznositi 80, 90 pa čak i 100 eura. Primjera radi, studio apartman za dvije osobe u centru Splita je u ljeto 2021. godine koštao 100 eura po danu da bi prošle godine ta cijena skočila na 150 eura. Isti taj apartman ovoga ljeta iznajmljuje se po cijeni od 170 eura pa i više.

Dodatno su porasle i cijene smještaja u hotelima tako da se mnogi građani pitaju hoće li uopće moći ove godine na more. Hotelijeri kažu kako su cijene hotelskog smještaja, ovisno o kategoriji, poskupjele od 15 do 20 posto, a da je razlog tome činjenica da je sve poskupjelo. Ističu kako su poskupjeli struja, voda i sve drugo te da su više cijene samo jedan logičan slijed.

„To stvarno nije normalno. Prošle godine smo po danu apartman u Makarskoj plaćali 80 eura. Zvali smo vlasnike i ove godine i rečeno nam je da ove godine cijena po danu 100 eura. Pri tome apartman nije ništa specijalno. Čist je, ima televiziju, klimu… Dakle, ništa specijalno. Nije mi normalno da za sedam dana što prespavam u krevetu i istuširamo se platimo 700 eura“, kaže nam Goran Ivić iz Vukovara koji kaže kako sumnja da će radi tolikog rasta cijena ove godine sa porodicom na more.

Dodaje kako mu je jeftinije kupati se na Dunavu i bazenu te možda tijekom ljeta otići na kupanja u okolne gradove sa porodicom.

„Vlasnici apartmana s Jadrana ne pitaju se imamo li mi domaći ljudi novca, odnosno je li rast plaća pratio cijene na moru. Meni plaća nije porasla ni za euro. Žalosno je, ali sve ide na to da za građane Hrvatske neće biti moguće ljetovati na Jadranu jer nećemo imati novca za to. Zaista žalosno ali istinito i bojim se da je to naša skora budućnost. Primjera radi, iz našega društva nitko neće na ljetovanje na Jadran jer nemamo toliko novca, a niti ne želimo da nas netko guli“, rekao je Ivić.

Vlasnici imaju svoju računicu

Međutim, sve to što govore domaći turisti, koji se žale na previsoke cijene, ne interesira previše hotelijere kao niti vlasnike apartmana. Naime, oni su svjesni da ne ovise o njima, ali i da na stranim tržištima i dalje vlada ogroman interes za ljetovanje na Jadranu tako da su sigurni da će iznajmiti svoje smještajne kapacitete.

Govore to i podaci Ministarstva turizma odakle navode kako je lani od ukupno 19 milijuna turista onih domaćih bilo oko 2,6 milijuna što samo govori tko im je prioritet i koga prije svega očekuju kod sebe.

O najavi dodatnih poskupljenja razgovarali smo i s vlasnikom apartmana u Makarskoj u kojemu je prošle godine odsjeo i Ivić sa porodicom.

„Istina je da smo podignuli cijene smještaja, ali to su napravili svi, pa i mi. Imali smo koronu, pa sada i ovu energetsku krizu, uvođenje eura, inflaciju i tko zna što sve još. Uz to nitko ne pita koliki su naši troškovi jer treba sve to srediti svake godine, obnoviti, urediti, kupiti uvijek nešto novo. Svjesni smo da su cijene smještaja za turiste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i ostalih država bivše Jugoslavije možda previsoke, ali to je tako sada. Možda je malo ružno i surovo za reći, ali mi gledamo svoj interes kao što uostalom i drugi građani gledaju svoj. Kako god, interes za najam apartmana je nikad veći i već smo iznajmili sve apartmane tijekom cijeloga ljeta“, rekao nam je ovaj makarski iznajmljivač koji je tražio da bude anoniman.

Uz sve to još uvijek je nepoznato kakve će biti cijene po restoranima, konobama, slastičarnama, kafićima… Prema svemu viđenome za očekivati je kako će i te cijene ovoga ljeta dodatno narasti. Sve to ukazuje kako će ljetovanje ove godine na Jadranu biti nikad skuplje.

Govoreći o poskupljenjima tijekom ljeta, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković podsjetila je kako je lani turistička sezona bila neizvjesna te da je njihov savjet privatnim iznajmljivačima bio da ne dižu previše cijene. Prema njenim riječima, neki su se ipak odlučili za poskupljenja – i to do 10 posto.

Nikad više novca

„Ove godine zbog inflacije i poskupljenja energenta, komunalija ali i usluga poput čišćenja, pranja rublja, a u nekim mjestima i paušalnog poreza, poskupljenja su neizbježna i cijene će biti barem 15 posto više nego lani. No, to je sad već sve skupa i 30 posto skuplje nego je bilo 2019. godine. Jasno je da je domaćem gostu preskupo 150 eura za noćenje, kolike će ljeti biti cijene apartmana za dvoje, plus još dva ležaja, na dobroj poziciji“, rekla je Marković.

Poručila je i kako ima poruku za iznajmljivače koje je pozvala da domaćim gostima daju popuste jer se radi o gostima na koje mogu računati i izvan sezone te da bi šteta bila pustiti ih da odu konkurenciji.

O poskupljenima smještaja i drugih cijena govori i predsjednik Udruženja putničkih agencija Hrvatske gospodarske komore Boris Žgomba koji je potvrdio kako će ove godine za ljetovanje na Jadranu trebati nikad više novca. U isto vrijeme podsjetio je i kako nikad više dajemo i za kruh, mlijeko, meso, kad kupujemo automobil… Istakao je kako je sve to trenutno neizbježno, ali i da smo daleko od toga da sezonu proglasimo uspjelom.

„Nastave li rezervacije ovim tempom, sezona će bit izvrsna, a to bi onda čak bio impuls za dodatno dizanje cijena. Isto tako, ne bude li potražnja iz Europe kakvu očekujemo, domaćini će biti prisiljeni spuštati cijene. To je tržište“, rekao je Žgomba.

Njegove riječi dodatno će zabrinuti domaće turiste jer su svjesni materijalnog raskola između građana Hrvatske i onih iz razvijenih zapadnih zemalja. Njima su ove cijene prihvatljive i oni mogu platiti i više cijene smještaja, hrane i svega drugoga za razliku od domaćih turista od kojih većina njih pazi na svaki euro.

Sve to ipak što se događa sa cijenama u Hrvatskoj ne sviđa se niti stranim turistima koji za sada mogu platiti takve cijene, ali i koji upozoravaju kako cijene rastu previše. Pri tome gotovo redovito taj rast cijena ne prati i rast kvalitete ili ponude.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button