SvijetVijesti

Hiljade njemačkih poljoprivrednika danas protestuju pred Brandenburškom kapijom

Nekoliko hiljada poljoprivrednika iz cijele Njemačke došlo je na velike demonstracije pred berlinskom Brandenburškom kapijom tražeći, između ostalog, da se poništi smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel.

Očekuje se da će protesti u toku dana privući 3.000 traktora, 2.000 kamiona i 10.000 ljudi iz cijele zemlje i završiti sedmicu nemira širom zemlje koji su dodatno opteretili koaliciju kancelara Olafa Scholza dok se bori sa budžetskim problemima i rastućim snagama krajnje desnice.

Poljoprivrednici su se s traktorima uputili prema Berlinu iz svih krajeva Njemačke u već u nedjelju.

Vlada se već složila da neće ukinuti poreske olakšice na nova poljoprivredna vozila i da će produžiti proces ukidanja subvencije za poljoprivredni dizel na nekoliko godina.

Međutim, poljoprivrednici, uz glasnu podršku opozicionih konzervativaca i krajnje desnice, kažu da to nije dovoljno.

“Poljoprivrednici će izumrijeti,“ rekao je farmer Karl-Wilhelm Kempner u nedjelju za Reuters dok je ulazio u autobus u Kelnu kojim je krenuo na demonstracije. Istakao je da “stanovništvo mora shvatiti da će se uvoziti daleko više hrane” ako se subvencije ne vrate.

Kako navodi Reuters, postoji zabrinutost da politička debata u zemlji postaje radikalizovana i da bi demonstracije mogle postati nasilne.

Na protestima će se obratiti ministar finansija Kristijan Lindner, a lideri koalicionih stranaka pozvali su vođe demonstracija na razgovore.

Poremećaji izazvani protestima i štrajkovima vozova prošle sedmice naškodili su koalicionim strankama na biralištima i podignuli krajnje desničarsku stranku Alternativa za Njemačku na nove visine, navodi Reuters.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button