BiHPolitika

HDZ: Izbori u Mostaru nisu još uvijek završeni


Izborni ciklus još nije završen, niti je moguće objaviti konačne rezultate lokalnih izbora u Mostaru, poručili su iz Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice (GO HDZ).

Ova stranka je reagovala nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) na jučerašnjoj hitnoj sjednici utvrdila rezultate izbora.

Možda će Vas zanimati i:

“Sve se događa prema procedurama predviđenim zakonom kao da nije došlo do grubog kršenja izborne volje građana grada Mostara, izbornog inženjeringa i krađe glasova čime se direktno utjecalo na izborni rezultat. Dok je trebalo ‘pronaći’ glasove za pojedine političke stranke kako ne bi doživjeli debakl, tada se nikome nije žurilo i sve je bilo u rokovima i sasvim dovoljno vremena za temeljnu obradu izbornog materijala. Kada je to završeno, žuri se sa objavom rezultata iako do zakonskog roka ima pune dvije sedmice, ali sada je cilj što prije završiti kako bi zataškali izbornu prevaru i organizirani kriminal”, ocijenili su.

Za njih izborni proces još nije završen, a obrazložili su i zašto tako misle.

“Gradski odbor HDZ Mostar smatra da izborni ciklus još nije završen, niti je moguće objaviti konačne rezultate izbora, jer predmet koji je formiralo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona još nije okončan, a od ishoda istražnih radnji, utvrđivanja okolnosti i činjenica direktno ovisi izborni rezultat odnosno raspodjela mandata”, naveli su.

Kako su istakli,, činjenica da se CIK proglasilo nenadležnim u njihovom prigovoru da je prekršen Izborni zakon u dijelu koji govori o isključivoj nadležnosti ove institucije, pokazuje nespremnost ove institucije da očuva zakonitost, transparentnost i integritet izbornog procesa i rezultata izbora, a istovremeno daje odgovor na pitanje što je bila motivacija za protuzakonito imenovanje pojedinih članova ove institucije.

Iz GO HDZ Mostar su poručili da će iskoristiti sve sve pravne mehanizme kako bi zaštitili izborni rezultat i integritet ovih izbora, jer, kako su saopćili, na izborima biraju birači, a ne brojači.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button