SvijetVijestiZaštita okoliša

Guterres: Porast nivoa mora predstavlja opasnost od ‘smrtne presude’ za neke nacije


Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u utorak da su globalne razine mora porasle brže od 1900. godine i da njihov konstantni porast dovodi u opasnost zemlje poput Bangladeša, Kine, Indije i Nizozemske i akutno ugrožava gotovo 900 miliona ljudi koji žive u niskim obalnim područjima.

U govoru koji nije bio nimalo obećavajući na prvom sastanku Vijeća sigurnosti o prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti od porasta razine mora, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da će razine mora značajno porasti čak i ako se globalno zatopljenje “čudom” ograniči na 1,5 stepena Celzijusa, što je nedostižan međunarodni cilj.

Upozorio je da je Zemlja na putu zagrijavanja koje je jednako “smrtnoj presudi” za zemlje koje su osjetljive na taj porast, uključujući mnoge male otočne nacije.

Osim ugroženih zemalja, rekao je Guterres, “mega-gradovi na svim kontinentima suočit će se s ozbiljnim posljedicama, uključujući Kairo, Lagos, Maputo, Bangkok, Dhaku, Džakartu, Mumbai, Šangaj, Kopenhagen, London, Los Angeles, New York, Buenos Aires i Santiago”.

Sea Level Rise - Woods Hole Oceanographic Institution

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je u utorak podatke u kojima se navodi ozbiljna opasnost od porasta razine mora, rekao je Guterres.

– Prosječne globalne razine mora porasle su brže od 1900. nego u bilo kojem prethodnom stoljeću u posljednjih 3000 godina. Okeani su se zagrijavali brže tokom prošlog stoljeća nego u bilo kojem trenutku u proteklih 11.000 godina – rekao je on, javlja Associated Press.

Prema podacima koje navodi Guterres, srednja globalna razina mora porast će za oko dva do tri metra tokom sljedećih 2000 godina ako se zagrijavanje ograniči na 1,5 stepen Celzijusa. S povećanjem od dva stepena Celzijusa, more bi moglo porasti do šest metara, a s povećanjem od pet stepeni, more bi moglo porasti do 22 metra, prema WMO-u.

– Posljedice su nezamislive. Zajednice i zemlje koje su smještene u nižim područjima mogle bi nestati, a svijet bi svjedočio masovnom egzodusu cijelog stanovništva biblijskih razmjera, a konkurencija za svježu vodu, zemlju i druge resurse bi postala sve žešća – upozorio je Guterres.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button