Vijesti

Grlić Radman: Otvaranje pregovora BiH i EU do kraja ove ili početkom iduće godine
Otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine, rekao je u utorak hrvatski ministar evropskih i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Možemo očekivati početak pristupnih pregovora između BiH i EU, ako ne do kraja ove, što bi bilo najbolje, onda sigurno početkom iduće godine,” rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima na Bledskom strateškom forumu.

Hrvatski ministar je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na zadnjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje u julu te da Hrvatska očekuje pozitivan izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana.

BiH je dobila status kandidata za članstvo u prosincu prošle godine.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel dan ranije je na Bledu rekao kako Evropska unija i zemlje kandidatkinje trebaju biti spremne na proširenje do 2030. godine.

Grlić Radman je u utorak kazao kako je bilo važno poslati tako snažnu poruku i dodao da zemlje zapadnog Balkana do te godine mogu značajno napredovati.

Šef hrvatske diplomatije u utorak se dotaknuo i Crne Gore u kojoj traje kriza oko formiranja vlasti. Grlić Radman je kazao kako ta zemlja mora pokazati da je opredijeljena za proeuropske vrijednosti “ne samo u svojim deklaracijama, nego i svojim djelima,” podsjetivši da je posljednje poglavlje u pregovorima zatvorila još za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. godine, prenosi Hina.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button