Festival Savremene ŽeneIstaknuto

Grad Tuzla – Jedan od pokrovitelja sedmog Festivala savremene žene
Grad Tuzla jedan je od pokrovitelja ovogodišnjeg, sedmog po redu, Festivala savremene žene.

Soni trg je nekada bio središnja Prostor sadašnjeg grada počeo se razvijati oko mnoštva izvora slane vode. U  prvobitnom periodu na prostoru Tuzle je bilo sojeničko naselje, a nakon toga se, na tom području, kroz sve prethistorijske i historijske periode, odvijao život i razvijao.

Grad se razvijao između Sonog trga, Skvera i Kapije. Na Sonom trgu se nalazio jedan od izvora soli, koji je 1476. godine modernizovan i pretvoren u slani bunar, te služio za crpljenje slane vode i za organizovanu proizvodnju soli. Soni trg je, zajedno sa restauriranim prvobitnim slanim bunarom, obnovljen 2004. godine. Na trgu se nalazi i replika neolitske posude za isoljavanje, koja je sastavni dio fontane, ukrašene mozaikom iz Ravenne, svjetske prijestonice mozaične umjetnosti. Na Sonom trgu se može pogledati i muzejska postavka predmeta iz doba neolita i drugih historijskih razdoblja, pronađenih na lokalitetima u i oko Tuzle.

Soni trg je nekada bio središnja tačka (pazarište) oko koje su se dalje gradili brojni vjerski i javni objekti. Ovo mjesto i danas predstavlja centar historijskog dijela grada, oko kojeg se nižu desetine uskih, makadamom popločanih uličica, uvijek punih života i mladosti. U neposrednoj blizini Sonog trga nalazi se nekadašnja kapija (vrata) grada, a u moderno doba dio korzoa i veliko okupljalište mladih. Danas je Kapija poznata kao mjesto na kojem je, 25. maja 1995. godine, jedna agresorska granata ubila sedamdeset i jednu mladu osobu, a ranila nekoliko stotina mladih, koji su se te večeri došli družiti i zabavljati. Na tom mjestu nalazi se spomen obilježje, da opominje i podsjeća na stradalu tuzlansku mladost. Na drugom kraju historijskog dijela grada, inače pješačke zone, nalaze se skulpture-spomenici dvojici velikih bosanskohercegovačkih umjetnika, rođenih Tuzlaka: piscu Meši Selimoviću i slikaru Ismetu Mujezinoviću.

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slano jezero i jedini grad na svijetu čije se slano jezero, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kada se, prije nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa velikog dijela evropskog tla, ispod Tuzle je ostavilo milione tona naslaga kamene soli. Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, a uz podršku domaćih stručnjaka, slana voda je izvučena na površinu i 2003. godine pretvorena u Panonsko jezero – jezero u kojem se nalazi mineralima bogata slana voda, koja se slanim bunarima crpi direktno sa podzemnih naslaga kamene soli. Pored užitka u kupanju u vodi, koja ima gotovo sve karakteristike morske vode, ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju reumatskih i disajnih oboljenja. Sve ovo privlači hiljade posjetilaca tokom ljetnih dana.Panonsko jezero se neposredno nastavlja na sportsko-rekreacioni kompleks Slana banja, koji je, zapravo, jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u BiH.

Pored staza za šetnju i jogging, ovaj kompleks obuhvata kompleks teniskih terena, igralište za mali nogomet i košarku, te neka od spomen obilježja iz novije historije grada. Na ovom prostoru nalaze se spomen obilježja herojima i žrtvama Drugog svjetskog rata, braniteljima iz rata 1992.-1995., te civilnim žrtvama rata, odnosno tuzlanskoj mladosti koja je stradala na Kapiji 1995. godine. U sastavu Slane banje nalazi se Kuća Plamena mira, namijenjena aktivnostima mladih, njihovim kreativnim inicijativama i idejama, te nekoliko ugostiteljskih objekata.

Centralni dio kompleksa krasi fontana sa skulpturom Leda, djelom poznatog tuzlanskog kipara Franje Ledera.     Od spomenika islamske tradicije, u Tuzli se nalazi nekoliko starih, veoma lijepih džamija, kao što su Poljska (Turalibegova), izgrađena 1572. godine, zatim Šarena, Čaršijska, Džindijska, Mejdanska i Bijela džamija u Gornjoj Tuzli, te Čaršijska česma iz  1888. godine. Neobičnom ljepotom i tradicionalnim stilom građenja posebno se izdvaja Džindijska džamija, najvećim dijelom ukrašena detaljima od drveta.

Rimokatolička crkva sv. Petra, koja je bila sagrađena 1873. godine,  iako izuzetno vrijedno zdanje s brojnim freskama, koje su bile pod zaštitom države, morala je 1987. biti srušena zbog posljedica slijeganja tla (uslijed eksploatacije soli), te je 1998. izgrađen noviFranjevački samostan i crkva sv. Petra i Pavla. U blizini je i Pravoslavna crkva uspenija Presvete Bogorodice iz 1874. godine, koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća uspješno spašena od tonjenja, budući da se i ona nalazila na području pogođenim ovim fenomenom.

U Srednjoj Lipnici se nalazi kapela Gospe Lipničke iz 17. stoljeća, tipičan primjer tradicionalnog narodnog graditeljstva. U Kapeli se nalazi slika Blažene Djevice Marije, kojoj narod ovog kraja pripisuje čudotvorne moći.     Tuzlanska pijaca je jedna od najpoznatijih u BiH, po obilju ponude, a posebno tradicionalnih bosanskih proizvoda, domaćih sireva, meda, ljekovitog bilja, gljiva, šumskog voća i autohtonih vrsta, gotovo iščezlog voća. Ovo mjesto, pored dobre ponude, na poseban način, predstavlja jednu od osobenosti duše grada i otkriva način svakodnevog života tuzlanske čaršije.

Vidimo se na ovogodišnjem Festivalu koji traje od šestog do devetog juna.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button