Sport

Godina iz snova: Manchester City ostvario rekordan profit

Nakon što su prošle sezone osvojili svoj prvi trostruki naslov, Manchester City je u srijedu izvijestio da je prošle sezone briljirao i na finansijskom planu ostvarivši rekordni profit.

Klub, koji je u većinskom vlasništvu Sheikha Mansoura od augustu 2008., ostvario je prihod od 712,8 miliona funti (889,4 miliona dolara) do jula 2023. prema godišnjem izvješću Manchester City FC Ltd., što je povećanje od 99,8 milipna (16,3 posto) u odnosu na prethodnu sezonu, uz rekordnu neto dobit od 80,4 miliona funti.

“U sezoni 2022./23. Manchester City je dostigao nove visine i postavio nova mjerila,” izjavio je predsjednik Cityja Khaldoon Al Mubarak:

“Ukratko, prošle je sezone Manchester City ostvario najbolju fudbalsku i komercijalnu godinu u svojoj legendarnoj historiji.”

City je doživio rast u odnosu na prethodnu godinu u prihodima od reklama, prihodima na dan utakmice i od emitiranja.

Komercijalni prihodi iznosili su 341,4 miliona funti, prihodi od prijenosa 299,4 miliona, a prihodi na dan utakmica 71,9 miliona, što je gotovo dvostruko više od rekordne dobiti iz prethodne godine.

Prihodi od utakmica porasli su za 17,4 miliona funti uz stopu popunjenosti stadiona Etihad od 99 posto, iako je prosječna posjećenost od 53.249 navijača u 19 utakmica Premier lige bila malo manja od one rekordne od 54.130 iz sezone 2018./19.

Prihodi od emitiranja porasli su za 50,4 miliona funti u odnosu na prethodnu godinu (20,2 posto), prvenstveno zahvaljujući tome što je klub stigao i osvojio finale Lige prvaka i FA kupa.

Profit se ostvario i od značajnog trgovanja igračima sa 121,7 miliona funti od transfera, što je značajnih 79,8 posto više u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

City je osvojio prvo mjesto na popisu Brand Finance Football 50 s vrijednošću brenda od 1,51 milijardu funti, prestigavši Real Madrid (1,46 milijardi). Manchester United je bio četvrti s 1,36 milijardi.

City je također drugu godinu zaredom na vrhu Deloitte Football Money League s najvećim prihodima od svih evropskih fudbalskih klubova, ispred viceprvaka Real Madrida.

Klub je s trenerom Pepom Guardiolom osvojio prošle sezone treći uzastopni naslov u Premier ligi, zatim naslov pobjednika FA kupa i prvi naslov pobjednika Lige prvaka.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button